Czy Ty też lubisz robić w domu mnóstwo dżemów, aby zawsze mieć pod ręką bogaty zapas w spiżarni? W takim razie rady Benedetty Ci się przydadzą!
Przygotowanie dobrych i autentycznych przetworów niczym babcine możliwe jest w oparciu o klasyczne przepisy przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie, jeśli następnie połączymy je z Wskazówki Benedetty Rossi dotyczące robienia domowych dżemów i marmoladto sukces gwarantowany.
Sympatyczna blogerka kulinarna z regionu Marche zawsze udostępnia swoim obserwującym swoją wiedzę kulinarną i tym razem odkryjemy jej triki na robienie pysznych dżemów z dużą ilością dobrych świeżych owoców.
Benedetta Rossi dzieli się swoimi trikami na przygotowanie pysznych dżemów i marmolad w domu
Czy są jakieś sekrety tworzenia pysznych przetworów, które starczają na długo, zawsze pachną i są oryginalne? Z całą pewnością należy przede wszystkim używać doskonałych owoców sezonowych, zdrowych i soczystych, które nie posiadają żadnych obić. Jeśli owoc został uszkodzony lub zauważysz ciemne, miękkie części, lepiej go nie używać.
Jeśli już wiesz, od razu wyjaśnijmy, że istnieją dwa rodzaje przetworów, z pektyną i bez. Jaka jest różnica? Zacznijmy od tego, że pektyna jest produktem otrzymywanym z jabłek i owoców cytrusowych, dlatego jest całkowicie naturalna i może być bardzo przydatna w kuchni.
Rzeczywiście pektyna jest naturalnym zagęszczaczemto znaczy zasadniczo służy do żelowania mieszanki owocowej podczas gotowania, co oznacza, że czas gotowania można znacznie skrócić. Jeśli próbowałeś trzymać się najlepszych przepisów, z pewnością wiesz, że jeśli wrzucisz na patelnię owoce z cukrem i zagotujesz, mieszanina zgęstnieje kilka minut, a czasem nawet godzinę. Jednak dzięki pektynie możesz zrobić wszystko bardzo szybko w ciągu zaledwie kilku minut, nawet w ciągu zaledwie trzech minut.
Oczywiście, jeśli chcesz spróbować, musisz postępować zgodnie z instrukcją przygotowania przepisu na dżem z pektyną, zazwyczaj na opakowaniu tego produktu znajdują się wszystkie wyjaśnienia i instrukcje dotyczące jego doskonałego użycia. Podamy kilka przykładów.
Dawki owoców i cukru w przypadku stosowania pektyny
Pamiętaj o tym, jeśli tego chcesz tradycyjny dżem musisz użyć proporcji 1 kg już oczyszczonych owoców, 350 g cukru i saszetka pektyny 3:1 natomiast jeśli wolisz słodszy dżem musisz użyć 1 kg już oczyszczonych owoców, 500 g cukru i saszetka pektyny 2:1. Żadne inne składniki nie są potrzebne, podczas gdy w babcinych przepisach używasz soku z cytryny lub jabłka, żeby ułatwić żelowanie, jeśli używasz pektyny, wystarczą tylko owoce i cukier.
Sterylizacja słoików
Na koniec pamiętaj, że za każdym razem, gdy robisz jakiekolwiek przetwory, musisz to zrobić Sterylizuj słoiki i używaj nowych pokrywek (czego można uniknąć sterylizacji), wkładamy słoiki do zimnej wody i odliczamy 15 minut od momentu zagotowania. Można je także wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 30 minut. A kiedy wlejesz dżem, uważaj, aby nie zabrudzić brzegów, bo może rozwinąć się pleśń.