Oto jak prawidłowo przechowywać cytryny: tylko w ten sposób posłużą Ci długo i nie zmarnujesz już ani jednej!
Mówi się, że prawidłowe konserwowanie żywności, której zwykle używamy w kuchni i którą przynosimy na stół, jest niezbędne, aby przede wszystkim uniknąć zatrucia pokarmowego i naturalnie uniknąć marnotrawstwa poprzez wyrzucanie wszystkiego jeszcze przed spożyciem. W tym przypadku mówimy o cytrynach, najczęściej używane owoce cytrusowe w domu. Przydatny w kuchni do przyrządzania sałatek, przygotowywania smacznych dań, ale także często jest bohaterem bardzo słodkich przetworów, takich jak kremy, miękkie ciasta i pachnące ciasteczka.
Bogate w właściwości korzystne dla naszego organizmu, są mile widziane na stole jako przydatne pożywienie do detoksykacji naszego organizmu i oczyszczenia go od wewnątrz. Pewne jest jednak to, że musimy zadbać o to, aby cytryna nadawała się do użytku, a zatem nie spleśniała. Jak temu zapobiec? Ta metoda konserwacji okazuje się niezwykle skuteczna przed odpadami kulinarnymi.
Przechowuj cytryny we właściwy sposób: tylko w ten sposób unikniesz ich przedwczesnego wyrzucenia
Nie wystarczy przechowywać je w szufladzie lodówki. W ciągu kilku dni zaczną pleśnieć. Dlatego zawsze coś się przyda Babciny trik na najprostsze i najskuteczniejsze konserwowanie cytryn.
Jedną z przydatnych metod konserwowania cytryn, gdy są jeszcze zamknięte, jest włóż je do słoika wypełnionego wodą. Wystarczy użyć dość dużego, do którego najpierw wrzucimy cytryny, a następnie napełnimy tak, aby cała powierzchnia pokryła się wodą.
Alternatywnie, gdybyśmy zamiast tego mieli przechowywać otwarte cytryny, sztuczka polegałaby na umieszczeniu otwartej części do góry nogami w spodku wypełnionym wodą. Dzięki temu nasze cytrusy będziemy mogli spożyć maksymalnie w ciągu 3 dni od otwarcia.
Inną alternatywną metodą jest uzyskaj sok z cytryny i umieść go w foremkach do lodu. W ten sposób będziemy mieć gotowe kostki do spożycia, aby przyprawić nasze dania lub alternatywnie nadać smak naszym koktajlom. Oczywiście nie marnujemy skórki, którą możemy zetrzeć i ułożyć na dnie foremek lodowych.
Natomiast trik polegający na pocięciu cytryny na kawałki tak, aby nie sięgały do podstawy, jest bardzo popularny w Internecie, m.in napełnij wnętrze garścią soli. Następnie wrzucamy cytryny do szklanego słoika i zalewamy je wodą. A czy znaliście te wszystkie sztuczki?