Cukierki dla alergików: będą smakować tym, którzy nie tolerują mąki lub laktozy

Słodkie kawałki cukierków są tradycyjnym symbolem Bożego Narodzenia. Każdy z nas raz w roku nie może się doczekać świątecznych ciasteczek i lubi się nimi delektować. Niestety większość tych smakołyków zawiera w przepisie mąkę lub laktozę. Jeśli masz wobec nich nietolerancję, nie martw się. Można przygotować takie typy, gdzie nie będą Ci przeszkadzać, bo ich nie zawierają. Dzięki temu unikniesz uczucia zmęczenia, wzdęć, nieprzyjemnych bólów czy innych nieprzyjemnych reakcji. Ponadto słodycze bez mąki i laktozy często smakują lepiej niż zwykłe słodycze.

Źródło: YouTube

Nawet z nietolerancją można przetrwać Święta Bożego Narodzenia

Dla każdego, kto ma alergię i jest na specjalnej diecie, Święta Bożego Narodzenia to dość trudny czas. Zwykle należy unikać pułapek w postaci wielu gadżetów. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z ciasteczek świątecznych, wystarczy zastąpić mąkę i mleko innymi odpowiednimi składnikami lub wypiekami, które w ogóle ich nie zawierają.

Roladki orzechowe

Zmieszaj 220 g zmielonych orzechów laskowych ze 180 g cukru pudru, 2 torebkami cukru waniliowego i startą skórką z 1 dużej organicznej cytryny. Następnie dodać 4 surowe żółtka i ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie uformuj pojedyncze bułeczki, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 7 do 10 minut.

Babeczki kokosowo-migdałowe

Najpierw zmieszaj w misce 200 g zmielonych migdałów z 40 g mąki kokosowej, następnie dodaj 60–70 g syropu z agawy i taką samą ilość organicznego oleju kokosowego. Następnie należy odpowiednio przerobić wszystkie składniki, w rezultacie powinno powstać lepkie ciasto.

Następnie wypełnij nim poszczególne foremki. Lepiej będzie działać, jeśli palce zostaną zwilżone wodą lub natłuszczone olejem. Ciasto w koszyku rozciągnij na wszystkie strony, tak aby w środku było miejsce na nadzienie. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut. Po upieczeniu babeczki należy pozostawić w foremkach do powolnego ostygnięcia.

Pożywny

W międzyczasie wykorzystaj ten czas na przygotowanie nadzienia. Rozgrzej olej kokosowy w łaźni wodnej lub garnku na najniższym poziomie palnika i stopniowo dodawaj taką samą ilość proszku kakaowego lub agaru. Dokładnie wymieszaj i dodaj odrobinę naturalnego słodzika według własnego gustu.

Napełnianie babeczek

Upieczone i wystudzone babeczki napełnij kremem, posyp obranymi migdałami i większymi plasterkami kokosa. Następnie pozwól im ostygnąć w lodówce. Pod krem ​​czekoladowy można dodać także odrobinę marmolady owocowej o wyraźniejszym smaku.

Powiązane artykuły

www.potravinva-alergie.info, www.lifee.cz, www.proalergiky.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *