Z czerstwego chleba najczęściej robi się bułkę tartą lub grzanki. Dziś natomiast proponujemy niekonwencjonalny projekt opakowania, m.in. do kotletów schabowych lub kotletów warzywnych. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest po prostu oszałamiający.
Kiedy widzisz w kuchni czerstwy chleb, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest pozbycie się go. Zanim jednak wyrzucisz do kosza suchy i twardy chleb czy bułki, sprawdź, jakie jeszcze pyszne rzeczy możesz przyrządzić. Pomysłów jak się okazuje jest wiele, a najlepszy z nich polega na przemianie chleba w chrupiącą i pyszną otoczkę. Jak to przygotować? Wyjaśniamy.
Chrupiąca bułka tarta z czerstwego chleba. Idealny do kotletów schabowych
Dzięki pieczeniu z czerstwym pieczywem kawałki mięsa i warzyw będą idealnie chrupiące i smaczne. Nie potrzeba do tego wielu składników, większość z nich zapewne masz już w swojej kuchni lub spiżarni. Co zatem należy przygotować wcześniej?
Składniki:
- 5 kromek czerstwego chleba,
- 20 g startego parmezanu,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw odetnij skórkę z kromek chleba, a następnie całość pokrój w drobną kostkę.
- W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko, starty ser, prasowany lub posiekany czosnek oraz przyprawy: paprykę, sól i pieprz. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
- Kromki chleba zanurzamy w gęstym cieście, po chwili kładziemy je na kotlety i kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą lub oliwą.
- Smażyć z obu stron, aż potrawa będzie złocista i chrupiąca.
Co jeszcze można zrobić z czerstwego chleba?
Twardy i suchy chleb stanowi doskonałą bazę do innych smacznych dań. Można go wykorzystać do przygotowania zapiekanek mięsnych, warzywnych, gnocchi lub bazy do sernika lub szarlotki.
Czerstwe bułki i chleb można także upiec w piekarniku na pyszne grzanki czosnkowe lub usmażyć z jajkiem na tosty francuskie. Niektórzy też są z tego dumni wiedzą jak zrobić zakwas nawet z czerstwego chleba. Opcji jest wiele, warto o nich pamiętać w przyszłości, aby żywność się nie marnowała.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Ciasto marchewkowe z aksamitnym kremowym nadzieniem. Dzięki temu składnikowi smak staje się jeszcze lepszy
Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu, a Twoi goście będą prosić o więcej