Jeśli ponownie szukasz pomysłu na szybki i smaczny przepis, aby uniknąć jednego z najczęściej zadawanych pytań w każdej rodzinie – dzisiaj podamy Ci właściwe rozwiązanie. Inspirację do naszej propozycji zaczerpnęliśmy ze strony internetowej Lidla i ich specjalnego działu, gdzie znaleźliśmy danie bardzo odpowiednie na już i tak chłodniejsze dni. Postawiliśmy na tradycyjny bułgarski smak i
Danie, nieco dalej na zachód od Dobrudży zwane kurczakiem jaskierowym, zawiera składniki, które z pewnością Cię zachwycą i sprawią, że Twoja dusza rozpłynie się z przyjemności. Najważniejszymi z nich są z pewnością udka z kurczaka, które muszą być świeże, chrupiące i wysokiej jakości. Znajdziesz je w Lidlu, gdzie dostępnych jest blisko 55 świeżych, pakowanych produktów mięsnych.
Inteligentny dyskont współpracuje ze sprawdzonymi dostawcami, a kontrola jakości mięsa przebiega w kilku etapach, co gwarantuje świeżość i czystość, chronioną atmosferę i kontrolę w całym łańcuchu dostaw.
Oto produkty niezbędne do przygotowania przepisu, które bez problemu znajdziesz w najbliższym sklepie Lidl:
● udka z kurczaka – 4 sztuki
● papryka czerwona – 8 sztuk
● czosnek – 1 ząbek
● papryka zielona – 1 szt
● zielona ostra papryka – 2 sztuki
● pomidory – 3 sztuki
● masło krowie – 30 g
● cebula – 1 główka
● pietruszka – 1 pęczek
● bulion warzywny – 300 ml
● mąka – 50 g
● olej
● sól, cukier, pieprz czarny i czerwony
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest obtoczenie udek kurczaka w mące, włożenie ich na dobrze rozgrzaną patelnię, gdzie należy je obsmażyć na złoty kolor, a następnie wyjąć. Następnie kroimy warzywa, paprykę zieloną i czerwoną należy pokroić w kostkę, a paprykę ostrą bardzo małą. Cebulę również drobno posiekać, którą wraz z papryką i kawałkiem masła włożyć do tego samego garnka, w którym smażyły się udka kurczaka, aby można je było lekko udusić.
Zetrzyj ząbki czosnku i dopraw je szczyptą czerwonej papryki, soli i cukru – proces ten jest całkowicie opcjonalny, ale jest wykonywany, jeśli chcesz zneutralizować wysoką pikantność czosnku.
A gdy warzywa w garnku się dobrze uduszą, zalewamy je wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym, z którym powinniśmy otrzymać znakomicie aromatyczny i apetyczny sos. Następnie włóż udka z powrotem do garnka. Następnie kroimy pomidory ponownie w kostkę, którą następnie dodajemy do garnka. A kiedy wszystkie produkty według tego przepisu są już w garnku i na kuchence, należy gotować gulasz w ten sposób przez co najmniej 30 minut, aby udka kurczaka były dobrze ugotowane. Na koniec zawsze można dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla nas to obowiązkowy element przygotowania tego pysznego i rodzimego dania z regionu Dobrudży.
To jest! Twój gulasz Dobruja z kurczakiem dla całej rodziny jest gotowy i masz już pyszną odpowiedź na pytanie: ”. O wiele więcej przepisów z produktami marki Portia svezhest znajdziesz w Da vi se selo!