Spotkanie instytucjonalne Szefowie kuchni pozwoliło nam uchylić rąbka tajemnicy kuchni Kwirynału i ulubionych potraw Prezydenta.
To jeden z najbardziej lubianych prezydentów ostatnich dziesięcioleci, prawdopodobnie najbardziej kochany od czasów Sandro Pertiniego. Sergio Mattarelli w ciągu tych lat urzędowania stał się prawdziwą latarnią morską zdolną zjednoczyć Włochów nawet w niczego niepodejrzewających czasach kryzysu rządowego i sojuszy, które się nie narodziły.
Oczywiście widzieliśmy instytucjonalną stronę polityka, ale przez te prawie 10 lat pracy na Colle mieliśmy także okazję poznać strona więcej personel: od uroczystości na stadionie, po ostatni udział w inauguracji igrzysk olimpijskich, która odbyła się podczas paryskiej ulewy, aż po ironiczne wideo w czasie pandemii, w którym żartuje z doradcą ds. komunikacji Giovannim Grasso z tego, że jest to dla niego niemożliwe też iść do fryzjera w fazie blokady. Bardziej niż kiedykolwiek otworzył drzwi Kwirynału, pokazując życie wewnątrz, w życiu codziennym, a także w gorączkowych dniach spotkań instytucjonalnych. Nic więc dziwnego, że pracownicy kuchni prezydenta również dokonali pewnych rewelacji.
Kuchnia Mattarelli, od ulubionych dań po kolacje instytucjonalne
Z okazji wydarzenia, które odbyło się kilka dni temu w Villa Dino, które zgromadziło personel kuchni, Prezydenta Mattarellę i Szefowie kuchni czyli ekskluzywne kluby szefów kuchni różnych głów państw, którzy rozmawiali z prasą Frabrizio Bocaszef kuchni Kwirynału. Boca wyjaśnił, jak ułożona jest kuchnia Kwirynału w życiu codziennym, kilka ciekawostek, ale także czym one są ulubione dania z Prezydent.
Jako ojczyzna Włochów w pełnym tego słowa znaczeniu, Kwirynał może jedynie reprezentować i rozwijać ideę Made in Italy; z tego powodu wykorzystywane są wyłącznie produkty włoskie, a w żadnym wypadku gastronomia europejska. Z osiedla pochodzi wówczas 30% dostaw świeżych produktów Zamek Porziano, jedna z rezydencji prezydenckich położona około 15 km od stolicy. Następnie staramy się ulepszać małe firmy, które pracownicy odkrywają osobiście.
Podczas oficjalnych lunchów i uroczystych kolacji nie można przegapić nigdy tam makaron, przyznaje Boca, prawdziwy symbol kuchni włoskiej. Podawane z nawet prostymi sosami, ale Mattarella chyba nigdy nie chce, żeby go zabrakło krótki makaronprzede wszystkim po to, aby nie narażać gości na trudności.
Kolejna mała ciekawostka, w ostatnich latach Kwirynał wyposażył się w m.in archiwum cyfrowe przepisów i menu: w tym miejscu wyrażają swoje uznanie i ewentualne ulepszenia, które należy wprowadzić, a wszystko po to, aby nigdy nie prezentować tego samego menu Prezydentowi i gościom.
I Mattarella Co woleć jeść? Osobiste menu pozostaje ściśle tajne, ale jego ulubione dania, jak ujawnił Boca, to dwa: diabelski kurczak i, jako dobry Sycylijczyk, swojej ojczyzny.