Co jeść po wakacyjnych objadaniach: pokarmy, które oczyszczają organizm i przywracają go na właściwe tory

Pokarmy, które warto zjeść po wakacyjnych objadaniach: oto, co jeść, aby oczyścić organizm i wrócić na właściwe tory.

Świąteczne obżarstwo wystawia na próbę nawet najbardziej oporny żołądek. Aby strawić i wyeliminować wzdęcia pobankietowe, zwłaszcza jeśli głównymi bohaterami były cukry, skrobie i alkohol, jest kilka idealnych potraw do jedzenia.

Tak naprawdę po objadaniu się odczuwasz złe samopoczucie, wzdęcia, trudności w trawieniu, zmęczenie, poczucie sytości, a powrót do codziennych zajęć może być trudny. Czerpanie przyjemności ze stołu w czasie wakacji, bez ograniczania się, jest rzeczą normalną. Musimy jednak także w najlepszy możliwy sposób wznowić trawienie.

Potrawy, które warto zjeść po wakacyjnych objadaniach

Za odpusty świątecznych uczt płaci się niestrawnością, . Ale na szczęście istnieją pokarmy zawierające naturalne enzymy trawienne i mające inne korzyści zdrowotne, które mogą pomóc przywrócić energię.

  • Surowy miód: jest to środek domowy stosowany kilka wieków temu. Jest to miód, który nie został poddany żadnej obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje enzymy, witaminy i minerały. Pomaga złagodzić problemy żołądkowo-jelitowe, ponieważ jest bogaty w enzymy. Jest to także pokarm przeciwzapalny i przeciwdrobnoustrojowy, bogaty w przeciwutleniacze i mikroelementy.
  • Awokado: jest źródłem zdrowych tłuszczów, bogatym w wapń, potas i błonnik. Pozwala na ponowne uruchomienie funkcji trawiennej. Spożywany podczas posiłku (około 80 g dziennie) może pomóc w utrzymaniu pod kontrolą poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz usprawni pracę jelit.szczęśliwy”.
  • Mango: bogaty w błonnik, zawiera związki amylazy, które mogą pomóc w rozpuszczeniu pokarmu w żołądku, ułatwiając w ten sposób trudne i spowolnione trawienie.
  • Banan: zawiera rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, który normalizuje pracę jelit. Bogaty w potas i magnez, które pomagają poprawić zdrowie bakterii trawiennych i zmniejszyć stany zapalne w organizmie.
  • Ananas: Zawiera bromelainę, kombinację enzymów szybko trawiących białka.
  • Kefir: jest to napój pochodzący z Kaukazu, przygotowywany ze świeżego sfermentowanego mleka owczego, koziego lub krowiego. Bogaty w miliony probiotyków, jest doskonałym produktem dla jelit, ponieważ optymalizuje metabolizm, pomaga regulować procesy trawienne i oczyszcza przewód pokarmowy.
  • kapusta kiszona: są bogate w witaminy, sole mineralne i aminokwasy. Są sprzymierzeńcami dobrego samopoczucia jelit, ponieważ wspomagają trawienie i wzmacniają florę jelitową.
  • Ocet jabłkowy: zawiera kwas octowy, bakterie kwasu mlekowego i witaminy z grupy B, dzięki czemu jest korzystnym probiotykiem dla zdrowia jelit. Pijany regularnie lub dodawany do żywności przyspiesza metabolizm i łagodzi zaburzenia trawienne, takie jak wzdęcia i zaparcia.

Kolejną wskazówką po zjedzeniu zbyt dużej ilości wody jest picie dużej ilości wody, aby zwiększyć nawodnienie i ułatwić eliminację toksyn przez wątrobę i nerki. Woda nie dostarcza kalorii i pobudza do uczucia sytości. W przypadku powolnego trawienia najlepiej pić 1-2 szklanki wody na posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *