Ciasto na pizzę nie rośnie? Problem może leżeć w tym prostym kroku: niektórzy robią to wcześniej, inni później

Jeśli ciasto na pizzę nie rośnie, prawdopodobnie jest to spowodowane etapem przygotowania, który wydaje się banalny, ale ma fundamentalne znaczenie.

Ile razy robiłeś pizzę i ciasto nie wyrosło prawidłowo? Niestety, często zdarza się, że nie wychodzi nam takie ciasto, jakiego pragniemy i mimo przestrzegania przepisu, efekt końcowy jest katastrofalny. Bardzo często problem leży w jednym kroku, na który nie zwraca się odpowiedniej uwagi.

Aby uzyskać doskonały efekt, zdradzamy Ci, jaki jest sekret mistrzów pizzy. Po odkryciu tego triku nie będziesz już miał żadnych przykrych niespodzianek i będziesz mógł podziwiać swoje doskonale zakwaszone ciasto na pizzę.

Jak sprawić, by ciasto na pizzę dobrze wyrosło

Domowa pizza to klasyka, każdy prędzej czy później próbuje ją zrobić, mając nadzieję, że będzie tak dobra, jak ta z najlepszych pizzerii. Ale aby uzyskać pożądany rezultat, musisz przestrzegać precyzyjnych zasad, ponieważ przygotować pizzę do perfekcji oznacza to wiedzę, jak najlepiej wymieszać składniki.

Tak naprawdę trzeba nie tylko trzymać się przepisu i dobierać odpowiednie dawki składników, ale też wiedzieć, jak je najlepiej wymieszać, czyli w jakiej kolejności zachować. Profesjonalni pizzerie mają swój mały, ale wielki sekret, który pozwala im uzyskać ładne, puszyste i dobrze zakwaszone ciasto.

Sekret tkwi w momencie dodania soli do ciasta. Eksperci zwykle dodają go w połowie procedury, to znaczy, gdy ciasto jest już wystarczająco uformowane, a drożdże dobrze wymieszały się z mąką, co może już spowodować utworzenie siatki glutenowej, która następnie nada strukturę samej pizzy.

Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ jeśli na początku zabiegu dodana zostanie sól, składnik ten może zahamować reakcję drożdży, które nie będą się doskonale wiązać z mąką i wodą, przez co powstawanie glutenu nie będzie przebiegać prawidłowo. Aby uzyskać optymalny wynik, należy poczekać z dodaniem soli do . Krótko mówiąc, przede wszystkim dobrze jest wymieszać wodę, drożdże i mąkę, wszystko wyrobić i nadać kształt.

Dopiero w późniejszym etapie do reszty ciasta należy dodać sól i wyrabiać je przez kilka minut, aby wchłonęła wystarczająca ilość powietrza, co ułatwi zakwaszenie. Ważna jest także jakość soli, warto wybrać sól doskonałej jakości, która nada smak i kolor cieście, które po ugotowaniu będzie złotobrązowe. Teraz, gdy odkryłeś już trik szefa pizzy, możesz spróbować przygotować te, które lubisz najbardziej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *