Ciasto na obiad? Dlaczego nie? W kompozycji nie znajdziemy jednak cukru i czekolady, a warstwowe warzywa

Ciasto Cebulowe przywędrowało do nas z tradycyjnej kuchni niemieckiej, gdzie nazywane jest Zwiebelkuchen. Jest to doskonały wybór jesienią i zimą, kiedy brakuje sezonowych warzyw, a w spiżarniach pozostaje tylko cebula. Co więcej, regularne spożywanie tego pożywnego ciasta może poprawić naszą odporność.

Zrobienie ciasta cebulowego to bułka z masłem, więc każdy może sobie poradzić z przepisem, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Niech nie przestraszy Cię ilość cebuli użytej w przepisie. Ciasto powinno być intensywne, sprężyste i niezwykle aromatyczne. Nie wahaj się ani chwili i piecz tak długo, aż żadne inne warzywo na półkach supermarketu Cię nie skusi.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • pół kostki masła (roztopionego)
  • szczypta soli

Składniki na farsz cebulowy:

  • 1 kg cebuli
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść startego sera
  • 2-3 gałązki rozmarynu do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto Cebulowe na każdą okazję. Przygotuj go tej zimy

  1. Obie mąki przesiać do miski, jajka ubić, dodać szczyptę soli i wlać roztopione w garnku masło. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 30 minut.
  2. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni.
  3. Obierz i pokrój wszystkie cebule w cienkie półksiężyce. Cebulę smażymy w kawałkach na złoty kolor.
  4. Ubij jajka ze śmietaną. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną masła. Połóż na nim rozwałkowane ciasto, na wierzch cebulę i boczek, przykryj śmietaną i jajkami. Wierzch posypać startym serem, ułożyć gałązki rozmarynu i wstawić do piekarnika (180°C, grzanie górne i dolne).

Ciasto cebulowe pieczemy około 30-40 minut. Świetnie smakuje solo, ale najlepiej smakuje z sosem ziołowo-czosnkowym. Takie ciasto zrobi furorę nie tylko jako danie obiadowe, ale można je też podać na przyjęciu zamiast słonej przekąski. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Bez grama mięsa i pasuje do wszystkiego. Poczujesz to już od pierwszej minuty pieczenia

Smalec na chrupiącej kromce chleba. Z jednym składnikiem będzie biały jak śnieg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *