Ciasto marchewkowe bez cukru i bez wyrzutów sumienia. Po prostu korzystny deser na diecie

Ciasto marchewkowe jest niezwykle proste w przygotowaniu. I choć niektórzy mogą być zaskoczeni, że jest zrobiony z warzyw, to wszelkie wątpliwości co do jego smaku rozwieją się już po pierwszym kęsie. Oto przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe bez grama cukru. Będziesz zachwycony.

Ciasto marchewkowe możemy zjeść także będąc na diecie pomagającej schudnąć. Nie zawiera cukru, a mimo to smakuje niesamowicie pysznie. Co więcej, przygotowuje się go w bardzo prosty sposób. Oto przepis, który możesz zapisać na później.

Ciasto marchewkowe bez cukru. Przepis dla osób na diecie

Ciasto marchewkowe to smaczny i zdrowy deser. Marchew jest bogata w karoten i potas, a także witaminy: B1, B2, C i E oraz łatwo przyswajalny przez organizm wapń. Zawiera także miedź, żelazo i magnez. Okazuje się, że to warzywo jest świetnym składnikiem pasztetów. Podstawowym projektem jest oczywiście ciasto marchewkowe. Jak to przygotować?

Składniki:

  • 80 g mąki
  • 90 g marchwi
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 30 g orzechów włoskich
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mielonego imbiru
  • cynamon

Przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe. Przygotowanie krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Zetrzyj umytą marchewkę na dowolnej tarce – to zależy od tego, jak lubisz.
  3. W dużej misce ubij jajka, aż będą puszyste. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir i cynamon. Podczas ubijania jajek dodać miód i roztopiony olej kokosowy.
  4. Do mieszanki dodać startą marchewkę. Stopniowo dodawaj mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.
  5. Piec 45 minut, aż ciasto się zarumieni.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Prosty przepis na szybkie zimowe ciasto. W zimny dzień nic nie koi tak jak czekolada ze słonym dodatkiem

Puszyste bułeczki z kremowym nadzieniem. Stosuj metodę 1:1:1, a ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *