Zanim rozpocznie się proces mieszania składników na ciasteczka, muszą one mieć czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. W szczególności masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej, aby stało się lekko miękkie.
Jak zrobić kandyzowane ciasto wiśniowe
Do miski miksującej dodaj miękkie masło i cukier puder. Włącz mikser i dobrze wymieszaj oba składniki, aż uzyskasz kremową kompozycję. W tej kompozycji zawarte jest całe jajko, żółtko i esencja. Dobrze zhomogenizuj kompozycję i wyjmij mikser. Kontynuuj mieszanie składników za pomocą szpatułki. Jeśli będziesz dalej mieszać mikserem, masło w kompozycji zmięknie i ciasto będzie wymagało więcej mąki, a ciasteczka wyjdą za twarde.
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli i stopniowo dodawać do masy ciasteczkowej. Ciasto włóż do plastikowej torby i wstaw do lodówki na około godzinę.
Odkryj także przepis na.
Jak kształtować i piec ciasteczka
Przed wyjęciem ciasta z zimnego włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Odrywaj małe kawałki ciasta, około 25 gramów każdy.
Uformuj z nich kulki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczaj je w odległości 1-2 cm od siebie. Jeśli masz foremkę do ciastek, użyj jej, aby ładnie uformować ciasteczka. Połóż wiśnię na środku każdego ciasteczka na patelni. Wiśnię lekko dociśnij palcem, tak aby wniknęła głębiej w ciasto.
Włóż blachę do piekarnika i piecz pyszne kandyzowane ciasteczka wiśniowe przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Pozwól im ostygnąć, udekoruj cukrem pudrem i możesz je układać na blachach. Przykryj tace folią spożywczą i przechowuj w lodówce do momentu podania. Można je również przechowywać w metalowych lub kartonowych pudełkach z dołączonymi pokrywkami.
Aby zachować różnorodność na talerzu z ciasteczkami, możesz przygotować także ciekawy przepis na .