Ciasteczka Linzer. Przepis na ciasteczka z dżemem

Im bardziej kolorowy będzie dżem, tym bardziej spektakularne i magiczne będą ciasteczka / Shutterstock

Ciasteczka są częścią niezastąpionych deserów na świątecznych talerzach ferii zimowych. Istnieje wiele prostych lub wypełnionych przepisów na ciasteczka, które można łatwo przygotować. Nie wymaga wielu składników, a sposób przygotowania jest szybki i łatwy. Ciasteczka z różnymi nadzieniami są bardziej wyjątkowe, bardziej magiczne. W każdym kęsie ciasteczka z dżemem odkryjesz taniec smaków i wyśmienity smak.

Na bogaty talerz ciasteczek można przygotować przepisy na proste ciasteczka, przepisy na rogaliki z różnymi nadzieniami czy przepisy na orzechy, grzyby czy inne nadziewane kształty. Można także przygotować przepisy na pierniki, które stały się już tradycją świąt zimowych we wszystkich kuchniach świata.

Poznaj przepis na bardzo nawiązujący do specyfiki ferii zimowych. W kolejnych wierszach zapraszamy do zapoznania się z przepisem na ciasteczka Linzer.

Sposób przygotowania

Aby przygotować ciasto na ciasteczka, najpierw wyjmij masło z lodówki, aby nie było zimne podczas mieszania składników. Przełóż do miski i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut.

Jeśli nie masz cukru pudru, zmiel zwykły cukier, aby uzyskać proszek. Ponadto, jeśli brakuje Ci mąki migdałowej, możesz zmielić bardzo drobno, niesolone migdały. Klasyczną mąkę przesiać przez sito, aby była bardziej napowietrzona. Kiedy już przygotujesz wszystkie składniki, możesz zacząć je mieszać i przygotować ciasto.

Jak zrobić ciasto na ciasteczka Linzer

Gdy masło stanie się miękkie, dodaj cukier puder do masła w misce. Używając miksera, utrzyj masło z cukrem, aż uzyskasz kremową kompozycję. Do masy dodać dwa żółtka i ujednorodnić.

Następnie posyp szczyptą soli i dodaj wanilię. Następnie stopniowo dodawać mąkę migdałową i mąkę klasyczną. , ale nie w nadmiarze, ale na tyle, aby dobrze się ujednorodnić. Powstałe ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulki i owinąć folią spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Jak kształtować i piec ciasteczka

Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Blat roboczy posyp odrobiną mąki i rozłóż na nim pierwszą część ciasta, tworząc arkusz o grubości około 3 mm. Użyj specjalnych foremek do ciastek. Potrzebujesz prostych kształtów i kształtów z małymi wycięciami w środku. Im bardziej różne będą wycięcia w środku, tym bardziej spektakularne i magiczne będą ciasteczka. Odetnij połowę arkusza ciasta za pomocą prostych wycięć i połowę za pomocą specjalnych wycięć pośrodku.

Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim wycięte ciasteczka.

Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nie piecz ich zbyt mocno, aby się nie przypaliły ani nie przyrumieniły zbytnio. Otrzymasz około 60 zwykłych ciasteczek, a po napełnieniu będziesz mieć 30 ciasteczek Linzer.

W czasie pieczenia pierwszych ciastek zająć się drugą częścią ciasta, postępując w ten sam sposób.

Po upieczeniu wszystkich ciastek poczekaj, aż ostygną, a następnie pogrupuj je w pary: jedno całe ciasteczko i jedno z wycięciem w środku.

Na całe ciasteczka posmaruj łyżką dżemu, a na wierzchu ułóż te z wycięciami. Delikatnie je dociśnij, aby dobrze się przykleiły.

Po wypełnieniu wszystkich ciasteczek posyp je cukrem pudrem. Umieść je ładnie w metalowych pudełkach z pokrywkami lub w pudełkach kartonowych. Można je przechowywać w chłodnym miejscu i przechowywać do 2-3 tygodni. Ciasteczka z dnia na dzień będą coraz delikatniejsze.

Kolejnym przepisem na ciasteczka, które można przygotować na tym samym świątecznym talerzu, jest przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *