Ciasteczka gwiazdkowe z galaretką malinową. Przepis na świąteczny stół

Jeśli chcesz stworzyć niezapomnianą historię kulinarną w te święta, przygotuj z rodziną różnorodne ciasteczka tematyczne. Oprócz specyficznych dla Świąt pierników, można przygotować także przepis na ciasteczka gwiazdkowe z galaretką malinową.

Udekoruj ciasteczka cukrem pudrem o smaku waniliowym / Shutterstock

Przygotowane w tej formie ciasteczka można wykorzystać jako ozdoby na zimową choinkę. Można je także podarować bliskim, pięknie zapakowane w specjalne pudełka prezentowe. A jeśli chcesz, aby blask był maksymalny, możesz do ich wypełnienia użyć kilku rodzajów galaretek. Im bardziej kolorowa galaretka, tym bardziej spektakularne będą ciasteczka.

Z dżemów owocowych, które z pewnością masz w swojej spiżarni, możesz łatwo i łatwo przygotować galaretki. Dla uzyskania czerwonego koloru można użyć dżemu malinowego lub truskawkowego. Dżem z moreli, pomarańczy lub mandarynki nada żółtego koloru, a konfitura z kiwi będzie idealna do zielonego koloru.

Odkryj także, które możesz szybko przygotować, zwłaszcza do nadziewania ciasteczek. Następnie poznasz listę składników i kroki niezbędne do przepisu na ciasteczka gwiazdkowe z galaretką malinową.

Sposób przygotowania

Zacznij od upewnienia się, że masz wszystkie składniki na liście i zbierz je na stole roboczym. Pozwól im odpocząć przez 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Zbierz także przybory kuchenne, aby mieć wszystko pod ręką, gdy zaczniesz mieszać składniki.

Jak zrobić ciasteczka gwiazdkowe z galaretką malinową

Do miski włóż miękkie masło i cukier puder. Mieszaj je intensywnie, aż uzyskasz kremową kompozycję. Dodajemy jajko, homogenizujemy kompozycję, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i przesiewamy przez sito.

tylko do momentu, aż stanie się zwarty. Otrzymasz ciasto o bardziej miękkiej konsystencji, ale gdy odpocznie na zimno, będzie idealne do formowania ciasteczek. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie blat roboczy posypać mąką i wyjąć ciasto z zimnego. Włącz także piekarnik na 175 stopni Celsjusza.

Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na 2-3 placki o grubości 3-4 mm. Wytnij ciasteczka o specjalnym kształcie gwiazdy.

specjalną mniejszą foremką wytnij środek z połowy ciasteczek. Następnie ciasteczka układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie.

Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Dżem włóż do rondelka, wymieszaj ze skrobią i gotuj na łaźni parowej, aż zgęstnieje.

Gdy ciasteczka dobrze wystygną, na całość nakładamy łyżeczkę galaretki. Posyp wycięcia odrobiną cukru pudru o smaku waniliowym, a następnie nałóż je na ciasteczka z dżemem, tworząc spektakularne gwiazdki.

Ułóż pyszne ciasteczka z galaretką malinową na półmiskach wśród innych świątecznych ciasteczek.

Jeśli nadal chcesz przygotować inne tematyczne przepisy na ciasteczka, polecamy wypróbować przepis .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *