Chrupiące golonki. Domowy przepis

Czas gotowania: 60 minut

rodzaj dania: Obiad

kuchnia: międzynarodowa

Tradycyjny świąteczny posiłek nie będzie kompletny bez miski chrupiącej golonki, dobrego pieczywa, pikli i kieliszka mocnego lub czerwonego wina. Jeśli nie masz na wsi krewnych, którzy mogliby zarżnąć świnię i ugotować wieprzowinę na podwórku, możesz zrobić to sam w domu. Nie potrzebujesz wiele, może więcej cierpliwości.

Polędwiczki wieprzowe robi się z boczku pozostawionego do stopienia na kilka godzin / Shutterstock

Jumars można kupić w sklepie, ale jeśli zrobisz je w domu, będziesz miał tę zaletę, że będziesz je jadł na świeżo. Dodatkowo zostaje Ci kilka słoiczków smalcu, który możesz następnie wykorzystać do wielu innych potraw, zwłaszcza ciast.

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w 2-3 cm kawałki. Do garnka o grubym dnie włóż wodę i posiekany boczek. Postaw garnek na małym ogniu i od czasu do czasu mieszaj.

Jak przygotować przepis na chrupiącą golonkę

Pozostawić na około 60-90 minut, w zależności od tego, jak chrupiące mają być. Gdy będą gotowe, wyjmuje się je do miski, w której położono papierowy ręcznik.

Wypróbuj także tradycyjny przepis na . To jest proste i szybkie.

W ten sposób nadmiar tłuszczu zostaje wchłonięty. Następnie posyp solą do smaku. Przechowywać w szklanym pojemniku, najlepiej hermetycznie zamkniętym.

Czym właściwie są skórki wieprzowe?

Kotlety schabowe to kawałki boczku, które przez długi czas pozostawia się do roztopienia na małym ogniu. Przygotowują się we wszystkich rejonach kraju, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

w zależności od miejsca ich przygotowania, ale także od tradycji rodzinnych. W niektórych miejscach gotuje się go w wodzie i mleku, w innych dodaje się trochę smalcu lub dodaje przyprawy.

Niezależnie od przepisu, jumary spożywa się następnie na ciepło lub na zimno, zwłaszcza jako aperitif do innych tradycyjnych potraw.

Przygotowywane w większych ilościach konserwowane są na smalcu i przez cały rok stają się składnikiem innych potraw. Nadają się jedynie do pieczenia, dodają smaku pieczeniom wieprzowym lub można je posiekać i przerobić na nadzienie do różnych wyrobów cukierniczych.

Kiedy je się je jako aperitif, zawsze warto popijać kieliszek mocnego lub czerwonego wina. Jumări to tradycyjne rumuńskie danie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie dodadzą Ci energii w mroźne zimowe dni.

Jakiego mięsa używa się w jumarach

Do zrobienia kotletów schabowych potrzebny jest kawałek boczku. W zależności od upodobań możesz wybrać elementy posiadające również warstwę mięśni i myszy, jednak nie jest to obowiązkowe.

W większości przypadków wybiera się kawałki brzucha, boku lub wola świni, ponieważ są to najgrubsze części. Myszka sprawi, że dżemy będą bardziej chrupiące, gdyż w trakcie przygotowania zmienią swoją konsystencję i staną się nieco twardsze.

Najważniejszą rzeczą jest pocięcie kawałków boczku na możliwie równe kawałki, szczególnie pod względem masy. W ten sposób będą gotować w tym samym czasie. Jeśli są większe i mniejsze, istnieje ryzyko, że te drugie spalą się podczas gotowania tych pierwszych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *