Kiedy słyszymy określenie „zdrowe chipsy”, nie wierzymy, że będą smaczne. Przyzwyczajeni do chipsów ziemniaczanych, które kuszą nas najróżniejszymi smakami na ladach supermarketów, zapominamy, że super chrupiące przekąski można przygotować także z innych warzyw. Będziesz zszokowany, że mogą tak smakować.
Są ludzie, którzy potrafią tropić warzywa niczym pożar. Uwielbiają to wszystko i nie ma mowy, żeby po tygodniu ciągłego jedzenia papryki czy brukselki nagle mieli dość. Podobnie jest z brokułami – nie ma mowy o przejadaniu się. Niedawno pojawił się bardzo ciekawy przepis, który od razu wpadł mi w oko. To chipsy brokułowe.
To musi być fantastyczna przekąska na imprezę, spotkanie w większym gronie, maraton filmowy lub jako „nagroda” po ciężkim treningu. Chipsy brokułowe są pyszne, pełne smaku dzięki dodatkom i wykonane w banalny sposób. Nie sądzę, że kupione w sklepie chipsy zagoszczą na długo w Twojej kuchni.
Chipsy brokułowe – wymarzona przekąska, która się nie psuje
Kompozycja:
- Składniki: 1 duży brokuł
- około. 100-130 g startego parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego
- odrobinę oliwy z oliwek lub np. oleju ryżowego
- sól, słodka lub ostra papryka, opcjonalnie trochę płatków drożdżowych
Zbliżać się:
- Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przekrój każdą rozetę na pół.
- Przygotuj blachę do pieczenia i lekko posmaruj ją oliwą z oliwek. Następnie ułóż na nim brokuły i lekko je rozgnieć pięścią lub dnem filiżanki.
- Posmaruj pokruszone brokuły oliwą, najlepiej pędzelkiem, dopraw pieprzem, następnie delikatnie posyp parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Piec chipsy brokułowe przez około 10 do 15 minut, aż będą chrupiące. Podawać z ulubionym sosem lub dipem – szczególnie polecam salsę pomidorową lub sos jogurtowo-ziołowy.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Jedzenie takich warzyw może się źle skończyć. Nigdy tego nie rób
Dwunastu „krzyżowców” w walce z rakiem. Na liście: kapusta, brokuły i brukselka