Chcesz wiedzieć jak z lukru powstaje bita śmietana karmelowa? Zajmuje to tylko kilka minut

Znajomość różnych kuchennych trików zawsze się przyda, np. jak zrobić krem ​​karmelowy z lukru. Dzięki prostemu trikowi superbitą śmietanę można przygotować także z płynnego lukru. Zwykle posypuje się nim naleśniki, placki lub lody. Jeśli wypróbujesz tę procedurę, możesz cieszyć się wyjątkowo delikatną konsystencją, która nada smaku i dekoracji każdemu ciastu.

Jak zrobić krem ​​karmelowy z lukru

Na krem ​​potrzebne będą jedynie 3 składniki, a mianowicie 250 g cukru kryształu, 65 g masła i 200 ml śmietanki do ubijania o minimalnej zawartości tłuszczu 30%.

Najpierw rozpuść cukier w rondelku z karmelem. Dobrze wymieszaj, aby nie stał się gorzki i całkowicie się rozpuścił. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i dobrze wymieszaj.

Gdy uzyskamy gładką i płynną masę, ostrożnie wlewamy śmietankę i ponownie dokładnie mieszamy przez co najmniej 2 minuty. Masa zacznie się pienić, bąbelkować i powinniśmy uzyskać gęstszą konsystencję. Wlać kremowy karmel do szklanej miski.

Lekko przestudzony karmel wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie ubijamy mikserem ręcznym przez 10 sekund i wkładamy mieszaninę do zamrażarki na kolejne 10 minut. Następnie ubijamy go na lżejszą i bardziej puszystą wersję i możemy wykorzystać ten krem ​​do ciast, tart, muffinów lub włożyć go do zamykanej szklanki w lodówce i szybko wykorzystać.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *