Uwielbiana przez miłośników herbaty, angielska herbata to… musieć dla tych, którzy popijają ten napój. Istnieją jednak zasady przygotowywania go w domu.
Miłośnicy tego starożytnego i tradycyjnego napoju wiedzą, że podwieczorek to wydarzenie, którego nie można przegapić. Podobnie jak dla tych, którzy koniecznie muszą rozkoszować się poranną kawą, czy też dla tych, którzy wieczorem, aby przygotować się na słodki sen, popijają zdrową, relaksującą i kojącą herbatę ziołową.
Jednak angielska herbata to coś, z czego nigdy się nie poddaje. W Anglia pije herbatę punktualnie o 17:00, rytuał, z którego nie rezygnujesz za nic na świecie, ale nie każdy wie, że istnieją zasady, których należy przestrzegać jeśli chcesz przygotować zdrowy i smaczny kubek w domu, jakbyś był w Anglii.
Jest godzina podwieczorku
Do angielskiej herbaty zwykle dodawane są ciasteczka maślane, lub śliwkowe i . Być może zastanawiasz się, czym są te ostatnie. The bułeczki to pyszne słodycze typowe dla kuchni angielskiej i szkockiej. Są to małe bułeczki zrobione z mąki, masła, mleka i jajek. O kruchej i miękkiej konsystencji. Najpierw piecze się je w piekarniku, a następnie napełnia się gęstą śmietaną (lub bitą śmietaną) i konfiturą truskawkową lub innym kremem! Wyjątkowa rozkosz, która w Anglii podawana jest do podwieczorku.
Wróćmy do przygotowanie naszej angielskiej herbaty. Jeśli chcesz przygotować herbatę w domu w poszanowaniu tradycji anglosaskiej, musisz zachować wierność pewnym rytuałom. Tak naprawdę, choć angielską herbatę najchętniej podaje się po południu, punktualnie o 17:00, aby pozostać wiernym anglosaskiej tradycji, są też tacy, którzy piją ją na śniadanie, zamiast kawy.
Do przygotowania samej herbaty, używa się liści herbaty a nie już przygotowane saszetki, które zwykle znajdziemy w supermarkecie. Musisz pożyczyć zwróć uwagę na czajnik, którego używasz, ale również miseczki, bardzo ważne, żeby obie były porcelanowe, ponieważ zachowują aromaty. Wewnątrz imbryka należy umieścić zaparzacz lub sitko o zdecydowanie grubym splocie.
Znaczenie wody i typowy dylemat: mleko tak czy nie?
Woda, w której gotujemy naszą herbatę musi być słodka i naturalna, dlatego zwróćmy uwagę na wodę z kranu, jeśli nie spełnia ona wspomnianych wcześniej właściwości, lepiej jest użyć wody butelkowanej. Temperatura podgrzanej wody musi osiągnąć co najmniej 96 stopni, w tym miejscu do pomiaru temperatury używa się termometru lub istnieją czajniki wyposażone w termostat.
Uważaj, żeby się nie nagrzać dwa razy więcej wody do herbaty biorąc pod uwagę, że wynik byłby negatywny pod względem powodzenia napoju i jego smaku. Gdy woda osiągnie optymalną temperaturę, dodaje się je 2 gramy herbaty na każde 100 ml wody. Czekasz, aż się zaparzy i podajesz.
Wiemy, że Anglicy naprawdę kochają smakować herbata z dodatkiem mleka. Są tacy, którzy to uwielbiają i tacy, którzy tego nie lubią. Kwestia gustu. Zastanawiamy się jednak, kiedy go dodać, na jakim etapie przygotowania. Kto twierdzi, że mleko dodaje się do herbaty przed podaniem w filiżance lub po. To ma niewielkie znaczenie. Przynajmniej w ilości, którą zalecamy 5 ml, jeśli filiżanka jest duża, zamiast 2,5 ml, jeśli filiżanka jest mała. Można dodać cukier, ale prawdziwi miłośnicy herbaty piją go w czystej postaci. Sposób na docenienie jego aromatu i smaku bez słodzenia.