Casatiello i Tortano, dlaczego wszyscy mylą tę dwójkę? To jest główna różnica

Czy wiesz, jaka jest różnica między casatiello a neapolitańskim torteno? Są elementy, które je wyróżniają, odkryjmy je.

Bohaterami wielkanocnego stołu są Casatiello i Tortano i nigdy nie może ich zabraknąć, ponieważ są to dwa z głównych typowych dań świątecznej tradycji kulinarnej Kampanii. W szczególności te dwa rodzaje rustykalnych ciast pikantnych są również przygotowywane w bardzo pysznych słodkich odmianach.

Często zdarza się, że szczególnie poza obszarem Neapolu, czy raczej Kampanii w ogóle, ludzie są zdezorientowani i nie wiedzą, jak rozpoznać, które jest Tortano, a które Casatiello. Dowiedzmy się poniżej, jakie są główne różnice między tymi dwoma preparatami.

Jaka jest różnica między casatielloi torteno

Szczególnie w okresie Wielkanocy w okolicach Neapolu i Kampanii przygotowywanych jest wiele tradycyjnych potraw, w tym Tortano i Casatiello. Obie potrawyktóre wyglądają jak bardzo bogate rustykalne ciasta, są dość podobne pod względem wyglądu i smaku. Ale jest między nimi zasadnicza różnica.

Z pewnością oba stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Wszystko dzięki intensywnym smakom, jakie nadaje bardzo złożone nadzienie oraz miękkiej i puszystej konsystencji ciasta, która sprawia, że ​​naprawdę nie można się im oprzeć.

Trzeba zatem powiedzieć, że zarówno casatiello, jak i torteno, to dwie potrawy promowane jako prezydium Slow Food. Z pewnością są bardzo znani także w pozostałych Włoszech. Są one jednak uważane za obowiązkowe dla każdego, kto chce delektować się prawdziwą tradycją gastronomiczną Kampanii. Ale przyjrzyjmy się szczegółom obu potraw, a także różnym różnicom.

Jest to pikantny produkt na zakwasie, wytwarzany z mieszanki mąki, smalcu, sera, wędlin i jaj. Przygotowuje się go najczęściej podczas świąt wielkanocnych. Ale także w innych porach roku, kiedy są ważne okazje. Jest gotowany w formie pączka, co nadaje mu charakterystyczny kształt korony. Jego cechą charakterystyczną jest to dekoruje się go całymi jajkami na twardo ułożonymi na powierzchni przed pieczeniem. Ma bogaty i intensywny smak, idealny do spożycia jako przystawka lub danie główne.

Zwykle jest również przygotowywany i wkładany do chleba, ale przygotowywany jest inaczej niż casatiello. Można powiedzieć, że Tortano to rodzaj nadziewanego casatiello, ale bez jajek umieszczonych na powierzchni, które zamiast tego mogą stanowić nadzienie. Następnie Tortano nadziewane jest wędlinami, serami, oliwkami i innymi warzywami. Gotuje się go w formie, która może mieć kształt pączka lub prostokątnego ciasta, takiego jak śliwkowe, ale większe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *