Kucharze często zamrażają żywność, aby zaoszczędzić czas, pieniądze lub przechować ją na zimę. Powiedzieliśmy Ci, dlaczego powinieneś.
Okazuje się jednak, że nie każdą żywność można zamrozić. Wspólnie rozmawiamy o produktach, które niskie temperatury tak naprawdę zamieniają się w śmieci dla naszego organizmu.
majonez
Majonez jest emulsją. Zamrożenie sprawi, że delikatna kremowa konsystencja zmieni się w masę z grudkami.
Świeże pomidory
Można zamrozić ugotowane pomidory, ale nie należy zamrażać świeżych. Po rozmrożeniu zamieniają się w niezrozumiały i nieprzyjemny śluz.
Cele jajeczne
Nawet fizyka jest temu przeciwna – gdy jajka zostaną zamrożone, ich skorupki pękną. Można je zamrozić bez skorupki, wystarczy włożyć je do woreczka i przechowywać w zamrażarce.
Ryż
Gotowe płatki po zamrożeniu staną się zbyt miękkie. Straci także swój smak.
Smażone jedzenie
Uważamy, że to dobry pomysł, ponieważ w sklepach często znajdują się sekcje z mrożoną żywnością gotową. Jednak w przedsiębiorstwach są one zamrażane w specjalny sposób, a zamrażanie w domu sprawi, że takie produkty będą „mokre”.
Makaron
Podobnie jak ryż, makaron po zamrożeniu traci smak i konsystencję. Po rozmrożeniu makaronu powstanie skrzep czegoś nieznanego.
Sałatki zielone
Dotyczy to soczystych warzyw liściastych. Szpinak, sałata i małe warzywa staną się rozmoczone i będą miały śluzowatą konsystencję.
Zioła
Po zamrożeniu zioła zamieniają się w lepką masę, która traci swój smak i aromat. Zioła lepiej wysuszyć lub upiec w piekarniku i przechowywać w słoiku z pokrywką.
Sosy
Nie dotyczy to wszystkich sosów. Tylko sos, który przygotowuje się z dodatkiem mąki lub skrobi kukurydzianej. Nie nadają się także sosy zawierające jajka.
Wcześniej mrożone mięso
Ponowne zamrażanie żywności to bardzo zły pomysł. Powtarzające się zamrażanie, a następnie rozmrażanie natychmiast zamieni mięso w suchy kawałek.
mleko
Jeśli masz ogromny zapas mleka i nie masz czasu go wypić ani wykorzystać, jego zamrożenie może wydawać się dobrym pomysłem. Jednakże po rozmrożeniu smak się zmieni, a konsystencja stanie się mleczna.
Śmietana i jogurt
Te produkty spożywcze po zamrożeniu stracą swoją normalną konsystencję. Mleko będzie zbrylone i straci swoją jednolitość.
Ser
Ser traci swoją konsystencję w niskich temperaturach. Tak, to nie ma sensu – naturalne sery, odpowiednio przechowywane, mogą zachować świeżość przez kilka miesięcy.
ogórki
W przypadku wielu warzyw zamrażanie pozwala zachować ich smak, konsystencję i charakterystyczną „chrupkość”. Nie dotyczy to jednak ogórków.
Ziemniak
Surowe ziemniaki po zamrożeniu staną się „ziarniste”, ponieważ skrobia zmienia swoją konsystencję w niskich temperaturach. Możesz zamrozić ziemniaki poddane obróbce cieplnej.
Zadbaj o smak i konsystencję produktów oraz wybierz optymalne przechowywanie. Powiedzieliśmy Ci również, jak zrobić to poprawnie.