Bulion kolagenowy naprawdę działa. Wzmocni Twoje stawy i jelita, poprawi wygląd Twojej skóry

Bulion kolagenowy był kiedyś nazywany po prostu bulionem kostnym. Może to nie brzmieć zachęcająco, ale właściwości zdrowotnych tej zupy nie można lekceważyć. Działa nie tylko przeciw infekcjom, ale także wspomaga pracę jelit, wzmacnia stawy i wątrobę. Jest również niskokaloryczna. Jak przygotować bulion kolagenowy dla naszego zdrowia? Oto przepis.

Zdjęcie: Shutterstock.com/Alp Aksoy

Bulion kolagenowy w porównaniu do bulionu zwykłego

Bulion kolagenowy różni się od zwykłego bulionu tym, że jego głównymi składnikami są szpik kostny i chrząstka. Zawiera także podroby i warzywa. Jego przygotowanie zajmuje do dwunastu godzin. Czas ten pozwala kościom jak najlepiej się wyróżnić.

Bulion kolagenowy należy pić. Zapewnia doskonałą energię o poranku i łagodzi wzdęcia wieczorem. Stanowi doskonałą bazę do sosów, dressingów i koktajli. Konsystencja bulionu kolagenowego jest nieco gęstsza niż zwykle. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości kolagenu.

Właściwości zdrowotne bulionu kolagenowego

Właściwości zdrowotne bulionu kolagenowego znane były już w medycynie chińskiej. Zupa zawdzięcza je swojej zawartości, która jest bogata w aminokwasy i minerały. Lista cennych składników tej zupy jest długa – bulion kolagenowy zawiera:

  • glutamina – poprawia zdrowie jelit i wspomaga ich pracę
  • kolagen – buduje tkankę łączną, korzystnie wpływa na skórę i stawy
  • Kwas hialuronowy – zatrzymuje wodę, utrzymuje elastyczność chrząstki i skóry
  • glukozamina – utrzymuje tkankę chrzęstną w dobrej kondycji
  • siarczan chondroityny – buduje chrząstkę i wchodzi w skład płynu stawowego
  • minerały magnez, potas, wapń, fosfor i siarka, które biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie
  • prolina, glicyna – aminokwasy, które między innymi przyczyniają się do regeneracji tkanek

Dobroczynne właściwości bulionu kolagenowego sprawiają, że może on zastąpić niektóre modne, ale drogie suplementy diety i kosmetyki. Składniki połączone w smacznym bulionie zbawiennie wpływają na nasz organizm.

Na co pomaga picie bulionu kolagenowego?

Jeśli chcesz zobaczyć efekty picia bulionu kolagenowego, musisz pić go regularnie. Ponieważ jednak nie jest spożywany jako tradycyjny obiad, a raczej popijany, po ugotowaniu rosół starcza na długo. Na co pomaga picie bulionu kolagenowego?

  • pomaga jelitom i wątrobie
  • pomaga przywrócić błonę śluzową jelit i kosmki jelitowe
  • wzmacnia i regeneruje chrząstki i stawy
  • poprawia wygląd i kondycję skóry
  • przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • wspiera pracę mózgu

Z tych powodów picie bulionu kolagenowego polecane jest osobom starszym i sportowcom. Powinno na stałe zagościć w naszym menu jesienią i zimąponieważ pomaga zwalczać infekcje.

Przepis na bulion kolagenowy

Aby przygotować bulion kolagenowy, musisz odłożyć kilka godzin. Tak długi czas sprawi, że kości przeniosą do zupy to, co najcenniejsze. Owarto zaopatrzyć się także w duży garnek, w którym zmieszczą się wszystkie składniki bulionu i który pozwoli na swobodne gotowanie. Oto składniki i przepis na bulion kolagenowy:

  • 3 litry wody
  • 3 kg kości z mięsem (szyje indycze, korpusy kurczaków, kości wołowe, kolana, udka z kurczaka)
  • 4 marchewki
  • 2 gałązki pietruszki
  • połowa selera
  • cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, spadź
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie bulionu kolagenowego:

  1. Do garnka włóż kości i mięso, dodaj pieprz, liść laurowy i spadzię.
  2. Dodać wodę tak, aby zakryła kości i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
  3. Dodać oczyszczone warzywa, cebulę można najpierw podsmażyć jak na zwykłym bulionie.
  4. Gdy warzywa będą miękkie dodać ocet jabłkowy.
  5. Całość gotuj przez około kilka godzin.
  6. Im dłużej trwa ten proces, tym więcej składników wytrąca się z kości, które powinny rozpaść się pod koniec gotowania.
  7. Bulion odcedź, aby nie pozostały w nim warzywa, mięso ani kości.

Tak ugotowany bulion kolagenowy możesz przechowywać w lodówce przez siedem dni.

Kto nie powinien pić zupy kolagenowej?

Nie każdy może bez miary cieszyć się walorami zdrowotnymi takiej zupy. Przeciwwskazaniami do spożywania bulionu kolagenowego są nietolerancja histaminy oraz dna moczanowa. Osoby cierpiące na choroby nerek powinny pić „płynne złoto” również pomiń. Osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć zawartość soli w bulionie kolagenowym.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Pokarmy, które odmładzają

Bulion kolagenowy to płynne złoto. Wspomaga stawy, jelita i wątrobę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *