Miękkie i pachnące bułeczki waniliowe! Dosłownie wszyscy je uwielbiają. Jak je jednak zrobić, aby były absolutnie idealne i nie rozpadały się? Skorzystaj ze sprawdzonej receptury mistrza pieczenia Josefa Maršálka. Na pewno nie pożałujecie, a w domu z pewnością odniesiecie sukces i należne mu owacje.
Źródło: YouTube
Nie wykracza to poza radę doświadczonego cukiernika
Choć przygotowanie bułek waniliowych nie jest wcale skomplikowane, warto skorzystać ze wskazówek doświadczonych, aby uzyskać jak najlepszy efekt. W ten sposób unikniesz niepotrzebnych błędów. Podstawą są zawsze wysokiej jakości składniki, dlatego ciesz się nie tylko wysokiej jakości, uczciwym masłem, ale także dobrą mąką i zawsze prawdziwą wanilią.
Ciasto jest bez jajek
Do tego ciasta nie dodaje się żółtek, dlatego należy ono do ciast kruchych i tłustych, które wymagają szybkiego wyrobienia. Całość powinna pozostać zimna. Jeśli będziesz długo ugniatać ciasto rękami, masło się rozpuści i bułki mogą niepotrzebnie pękać w trakcie pieczenia.
Bułeczki waniliowe Pierwsza Republika
W latach dwudziestych XX wieku prababcia Josefa Maršálka pracowała dla zamożnej rodziny mieszczańskiej w Pradze, gdzie regularnie piekła swoje bułeczki waniliowe. Zainteresowanie nimi nie tylko tam było ogromne, ale pokochała je cała jej rodzina.
Do miski wsyp 50 g cukru i 10 g cukru waniliowego, dodaj 190 g mąki zwykłej i 70 g zmielonych orzechów laskowych razem ze skórką. Można wykorzystać także migdały, orzechy włoskie, ale także pistacje w połączeniu ze skórką cytryny. Następnie posypać 1 g mielonego cynamonu i taką samą ilością soli i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać 140 g zimnego, posiekanego masła i szybko zagnieść rękoma mieszaninę wszystkich składników na zwarte ciasto.
Uformuj bułki
Następnie uformuj z ciasta pojedyncze bułki tej samej wielkości, które równomiernie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wolę piec konwekcyjny
Jeśli w piekarniku jest gorące powietrze, wybierz tę opcję i piecz bułeczki waniliowe przez 12–15 minut w temperaturze 160°C.
Brokat zamiast cukru
Po upieczeniu możesz oczywiście posypać jeszcze ciepłe bułeczki mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego, ale jeśli chcesz być jak guru pieczenia Josef Maršálek, po wyjęciu z piekarnika spryskaj je srebrnym brokatem spożywczym.
www.magazin.recepty.cz, www.regiony.rozhlas.cz, www.onlyu.cz