Brak tej witaminy powoduje łamliwość i wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, wysypki skórne itp.

Witamina ta przyspiesza także utratę zbędnych kilogramów i obniża poziom cukru we krwi!

Biotyna, dla tych, którzy nie wiedzą, nazywana jest również witaminą H, B7 lub B8.

Jest to bardzo skuteczny składnik w pielęgnacji włosów, szczególnie tych wypadających.

Brak niektórych witamin i minerałów może powodować łamliwość i wypadanie włosów itp.

Biotyna ma również inne niesamowite korzyści, takie jak:

— Redukuje nadwagę, gdyż przyspiesza funkcjonowanie metabolizmu

-Stymuluje produkcję energii

— Poprawia zdrowie nerwów i serca

— Eliminuje zatrzymywanie płynów i obrzęki

— Obniża poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla diabetyków i osób otyłych.

— Koryguje ciśnienie krwi

— Leczy problemy skórne, takie jak trądzik, zapalenie skóry i zaskórniki

— Wzmacnia paznokcie i skórki

Dowiedz się, jaką biotynę możesz znaleźć w tym samym produkcie „jak jajka, zbagatelizowane, spalone”, z grubsza przypalone karty, pomidory, banany, cebula i loco.

Brak tego składnika może powodować nie tylko wypadanie włosów i problemy skórne, ale także drętwienie nóg i dłoni.

Poznaj objawy niedoboru biotyny w organizmie!

Objawy niedoboru biotyny obejmują wypadanie włosów, wysypkę wokół oczu, nosa i ust, a także depresję, apatię, problemy z pamięcią, bóle mięśni, skurcze i drętwienie nóg i ramion.

Biotyna wchodząc w interakcję z hormonem insuliny stabilizuje poziom cukru we krwi, a także uczestniczy w produkcji glukokinazy. Obydwa czynniki są istotne w przypadku cukrzycy.

Teraz już wiesz, że biotyna jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym.

A jeśli zależy Ci na pięknej, zdrowej skórze, paznokciach i włosach, musisz spożywać pokarmy zawierające ten składnik odżywczy.

Wykonaj test: Jeśli masz wypadanie włosów lub łamliwe paznokcie, zwiększ spożycie produktów zawierających biotynę.

Wkrótce zobaczysz dużą różnicę.

A co z suplementami biotyny?

W takiej sytuacji warto porozmawiać ze swoim lekarzem lub dietetykiem, aby sprawdzić, czy przyjmowanie suplementów jest konieczne.

***************

BONUSOWE ARTYKUŁY

11 niesamowitych powodów, dla których warto jeść seler każdej nocy!

Od tego dnia seler jest w mojej codziennej diecie!

Kiedy mówimy o zdrowej żywności, zwłaszcza warzywach i owocach, większość z nas od razu kojarzy się z jabłkami, cytrynami, szpinakiem i pomidorami. Ale nie tak często seler.

Seler jest jednak niezwykle zdrowym warzywem, które może zapewnić nieskończoną listę korzyści zdrowotnych, więc po przeczytaniu tego artykułu na pewno będziesz chciał dodać go do swojego regularnego menu.

Oto jego niesamowite właściwości zdrowotne:

Seler wspomaga trawienie: Niektórzy opisują smak selera jako „chrupiącą wodę”, który z pewnością wspomaga trawienie. Jest bogatym źródłem wody, która w połączeniu z nierozpuszczalnym błonnikiem reguluje pracę jelit. Wskazówka: W przypadku biegunki unikaj selera, ponieważ ma on silne właściwości moczopędne i oczyszczające.

Seler łagodzi stany zapalne. Jego spożycie uchroni Cię przed trądzikiem, astmą, bólami stawów i infekcjami płuc.

Reguluje równowagę zasadową. Seler reguluje równowagę pH w organizmie i chroni organizm przed zakwaszeniem.

Seler obniża ciśnienie krwi: Zawiera aktywne związki zwane ftalidami, które poprawiają układ krążenia, a jedzenie surowego selera obniża wysokie ciśnienie krwi.

Seler leczy zły cholesterol: Seler zawiera składnik znany jako butyloftalid, który nadaje mu aromat i smak, a składnik ten obniża zły cholesterol!

Zawiera „dobre” sole. Seler zawiera naturalny, organiczny sód. Jest to istotne dla ogólnego stanu zdrowia.

Utrzymuje zdrowie oczu. Duża łodyga selera pokrywa aż 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która chroni oczy i chroni przed zwyrodnieniem wzroku związanym z wiekiem.

Seler wspomaga odchudzanie. Jedna duża łodyga selera zawiera tylko 10 kalorii, dlatego śmiało możesz dodawać go do sałatek i zup.

Redukuje stres: Seler uspokaja układ nerwowy ze względu na dużą ilość minerałów, zwłaszcza magnezu, a także olejku eterycznego. Dzięki temu redukuje stres, a spożywany wieczorem ułatwia zasypianie.

Seler może walczyć z rakiem: Dwa badania przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois wykazały, że seler zawiera silny flawonoid, luteolinę, który hamuje wzrost komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka trzustki.

Inne badanie wykazało, że regularne spożywanie selera może znacznie spowolnić powstawanie komórek raka piersi.

Może poprawić Twoje życie seksualne: Seler zawiera dwa feromony zwane androstenonami, które uwalniają się podczas żucia selera i również zwiększają poziom pobudzenia.

Rada:

Zawsze wybieraj pionowe łodygi selera, które pękają przy zgięciu, ze świeżymi, chrupiącymi liśćmi.

Seler najlepiej gotować na parze – dzięki temu zachowa swój smak i nawet 99% składników odżywczych.

Świeżo posiekany seler zachowuje swoje składniki odżywcze znacznie lepiej, niż gdyby go pokrojono i przechowywano nawet przez kilka godzin.

Im ciemniejszy kolor selera, tym mocniejszy smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *