Błonnik jest zdrowy. Ale w dużych ilościach powoduje problemy

Błonnik jest dowodem na to, że jeśli zużyjemy czegoś za dużo, może to oznaczać więcej problemów. Nadmierne spożycie błonnika jest rzadkością. Ludzie zwykle mają problemy ze spożywaniem wystarczającej ilości błonnika. Niemniej jednak może powstać. Jeśli więc koncentrujesz się na zapewnieniu odpowiedniej ilości błonnika w swojej diecie, powinieneś także skupić się na tym, ile go spożywasz.

Dlaczego błonnik jest ważny?

Błonnik ma niską wartość energetyczną, ale zwiększa swoją objętość w żołądku (pod warunkiem odpowiedniej ilości płynu). Dzięki temu mamy uczucie sytości – i to uczucie utrzymuje się przez długi czas. Ale błonnik pęcznieje również w jelicie, wypełniając je. Poruszając się po przewodzie pokarmowym, działa jak szczoteczka – doskonale oczyszcza jelita z resztek jedzenia. Tworzy także substrat do rozwoju mikroflory bakteryjnej w jelitach, pobudza krążenie krwi i perystaltykę jelit. Dzięki temu pomaga zapobiegać biegunkom i zaparciom.

Chleb pełnoziarnisty

Zdjęcie: Pixabay

Jakie są główne źródła błonnika?

Błonnik znajdziemy głównie w skórkach owoców i warzyw. Ponadto występuje także w produktach pełnoziarnistych, takich jak pieczywo pełnoziarniste, makarony czy ryż. Inne źródła obejmują migdały i inne orzechy, nasiona, takie jak nasiona chia lub siemię lniane. Psyllium, czyli nasiona babki indyjskiej, są przydatnym źródłem błonnika, jednak to właśnie dzięki nim może dojść do „przedawkowania” błonnika.

Ile błonnika dziennie?

Ogólnie przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien spożywać w swojej diecie około 25 g błonnika. Dzieci w wieku od roku do trzech lat powinny spożywać około 10 g błonnika dziennie. Dzieci w wieku od czterech do dziewięciu lat powinny spożywać porcję od 14 do 16 g dziennie. Chłopcy i dziewczęta w wieku od dziesięciu do osiemnastu lat powinni spożywać od 19 do 21 g błonnika dziennie. Niektórzy eksperci zalecają jednak zwiększenie dziennej ilości błonnika do 30–35 g dziennie. Jeśli zdecydujesz się dodać błonnik do swojej diety, nie zapomnij również zwiększyć spożycia napojów. Tylko w ten sposób możesz skorzystać z dobroczynnego działania błonnika.

A co jeśli zjem więcej błonnika?

Jeśli przez dłuższy czas będziesz przyjmować nadmierną ilość błonnika, możesz doświadczyć problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, zaparcia, biegunka, bóle brzucha. Ponadto wchłanianie niektórych składników odżywczych, takich jak białka, może być upośledzone. Na szczęście nadmierne spożycie błonnika jest rzadkie. Mogą na to cierpieć osoby, które otrzymują błonnik także w postaci suplementów diety.

Źródła informacji:

https://www.rodzinazdrowia.pl/jakie-skutki-moze-miec-nadmierne-spozywanie-blonnika

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *