Białe złoto dla Twojego organizmu – gdy dowiedziałam się, jakie to przydatne, od razu zaczęłam je spożywać przynajmniej raz dziennie

W ostatnim czasie masło straciło swoją pozycję wśród żywności. Mówią, że ma dużo cholesterolu, szkodzi sylwetce itp. Warto jednak zaznaczyć, że produkt ten jest jednym z najbardziej szanowanych wśród Tybetańczyków, a zapewne wiecie o ich dobrym zdrowiu i długowieczności.

W rzeczywistości korzyści płynące z oleju dla organizmu są bardzo duże. Ale bardzo często pozbawieni skrupułów producenci dodają do niego tłuszcze roślinne lub nawet robią w nim zwykłą margarynę, przez co produkt ten zyskał złą reputację. Dziś nasi redaktorzy podpowiedzą Wam, na co warto zwrócić uwagę kupując olej i jakie są jego zalety.

Jakość oleju

Aby oliwa służyła zdrowiu, musi być wysokiej jakości. Dziś producenci nauczyli się wytwarzać produkty z surowców najniższej jakości, tłuszcze zwierzęce zastępuje się warzywami, a nawet masło nie jest wyjątkiem. Dlatego zanim zaczniesz mówić o zaletach produktu naturalnego, musisz wiedzieć, jak go wybrać.

JAK WYBRAĆ OLEJ WYSOKIEJ JAKOŚCI

Dowiedz się, czym jest masło, a czym margaryna w Twoim kraju. Jeśli widzisz margarynę w maśle, odłóż ten produkt na bok. Przechowuj olej w temperaturze nie wyższej niż 6 stopni. Okres przydatności do spożycia nie powinien przekraczać 30-35 dni. Jeśli produkt jest przechowywany dłużej, wyraźnie zawiera specjalne dodatki.

Wolisz masło w opakowaniach foliowych niż papierowych. Pod wpływem światła olej zmienia kolor na żółty, traci witaminę A.

Opakowania foliowe zakłócają ten proces.

Kupując masło na rynku, nie wahaj się go spróbować. Powinna szybko rozpływać się w ustach i nie przyklejać się do zębów jak margaryna. Zwróć także uwagę na cięcie: powinno być suche, gęste, błyszczące i bez rozwarstwień.

Olej powinien mieć jasnożółty odcień, ponieważ naturalny olej jest jaśniejszy zimą i ciemniejszy latem. Wynika to z jakości trawy, którą jedzą zwierzęta. Ale nie musi to być biały ani żółty.

Naturalne masło łatwo rozprowadza się na pieczywie. Jeśli się rozpadnie, oznacza to, że jest w nim dużo wody

Możesz przeprowadzić eksperyment w domu. Kawałek masła włóż do gorącej wody. Produkt wysokiej jakości rozpuści się w jednolitą kałużę, a podróbka rozpłynie się w grudki.

Oto kilka dobrych powodów, dla których warto dodać masło do swojej diety

PRZYDATNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU

Olej – najłatwiej przyswajalne źródło witaminy A, która jest niezbędna do utrzymania pracy nadnerczy i tarczycy. Spożywanie oleju nie prowadzi do nadwagi. Zawiera kwasy tłuszczowe, które organizm zużywa wyłącznie na energię, a nie na tkankę tłuszczową. Po spożyciu olejku następuje uczucie sytości. Zmniejszy się głód, co oznacza, że ​​nie będziesz się przejadać.

Masło jest doskonałym źródłem jodu, którego brak może powodować problemy z tarczycą

Olejek usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Zmniejsza częstość występowania biegunek u dzieci i zaparć u dorosłych.

Osoby spożywające masło są mniej narażone na zawał serca.

Kwasy tłuszczowe masła ułatwiają wchłanianie tak ważnych witamin jak A, E, D, K. Zaleca się nawet gotowanie na maśle, a nie na oleju słonecznikowym. Aby nie spalić masła, należy dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Olej jest bogaty w przeciwutleniacze. Zmniejszają możliwość zachorowania na nowotwory i miażdżycę.

Teraz wiesz, jak przydatny jest olej i jak wybrać produkt wysokiej jakości. Znajdź dla niego miejsce w swojej diecie – Twój organizm będzie zadowolony. Podziel się przydatnymi informacjami ze znajomymi w sieciach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *