W ostatnim czasie masło straciło swoją pozycję wśród żywności. Mówią, że ma dużo cholesterolu, szkodzi sylwetce itp. Warto jednak zaznaczyć, że produkt ten jest jednym z najbardziej szanowanych wśród Tybetańczyków, a zapewne wiecie o ich dobrym zdrowiu i długowieczności.
W rzeczywistości korzyści płynące z oleju dla organizmu są bardzo duże. Ale bardzo często pozbawieni skrupułów producenci dodają do niego tłuszcze roślinne lub nawet robią w nim zwykłą margarynę, przez co produkt ten zyskał złą reputację. Dziś nasi redaktorzy podpowiedzą Wam, na co warto zwrócić uwagę kupując olej i jakie są jego zalety.
Jakość oleju
Aby oliwa służyła zdrowiu, musi być wysokiej jakości. Dziś producenci nauczyli się wytwarzać produkty z surowców najniższej jakości, tłuszcze zwierzęce zastępuje się warzywami, a nawet masło nie jest wyjątkiem. Dlatego zanim zaczniesz mówić o zaletach produktu naturalnego, musisz wiedzieć, jak go wybrać.
JAK WYBRAĆ OLEJ WYSOKIEJ JAKOŚCI
Dowiedz się, czym jest masło, a czym margaryna w Twoim kraju. Jeśli widzisz margarynę w maśle, odłóż ten produkt na bok. Przechowuj olej w temperaturze nie wyższej niż 6 stopni. Okres przydatności do spożycia nie powinien przekraczać 30-35 dni. Jeśli produkt jest przechowywany dłużej, wyraźnie zawiera specjalne dodatki.
Wolisz masło w opakowaniach foliowych niż papierowych. Pod wpływem światła olej zmienia kolor na żółty, traci witaminę A.
Kupując masło na rynku, nie wahaj się go spróbować. Powinna szybko rozpływać się w ustach i nie przyklejać się do zębów jak margaryna. Zwróć także uwagę na cięcie: powinno być suche, gęste, błyszczące i bez rozwarstwień.
Olej powinien mieć jasnożółty odcień, ponieważ naturalny olej jest jaśniejszy zimą i ciemniejszy latem. Wynika to z jakości trawy, którą jedzą zwierzęta. Ale nie musi to być biały ani żółty.
Naturalne masło łatwo rozprowadza się na pieczywie. Jeśli się rozpadnie, oznacza to, że jest w nim dużo wody
Możesz przeprowadzić eksperyment w domu. Kawałek masła włóż do gorącej wody. Produkt wysokiej jakości rozpuści się w jednolitą kałużę, a podróbka rozpłynie się w grudki.
Oto kilka dobrych powodów, dla których warto dodać masło do swojej diety
PRZYDATNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU
Olej – najłatwiej przyswajalne źródło witaminy A, która jest niezbędna do utrzymania pracy nadnerczy i tarczycy. Spożywanie oleju nie prowadzi do nadwagi. Zawiera kwasy tłuszczowe, które organizm zużywa wyłącznie na energię, a nie na tkankę tłuszczową. Po spożyciu olejku następuje uczucie sytości. Zmniejszy się głód, co oznacza, że nie będziesz się przejadać.
Masło jest doskonałym źródłem jodu, którego brak może powodować problemy z tarczycą
Olejek usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Zmniejsza częstość występowania biegunek u dzieci i zaparć u dorosłych.
Osoby spożywające masło są mniej narażone na zawał serca.
Kwasy tłuszczowe masła ułatwiają wchłanianie tak ważnych witamin jak A, E, D, K. Zaleca się nawet gotowanie na maśle, a nie na oleju słonecznikowym. Aby nie spalić masła, należy dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Olej jest bogaty w przeciwutleniacze. Zmniejszają możliwość zachorowania na nowotwory i miażdżycę.
Teraz wiesz, jak przydatny jest olej i jak wybrać produkt wysokiej jakości. Znajdź dla niego miejsce w swojej diecie – Twój organizm będzie zadowolony. Podziel się przydatnymi informacjami ze znajomymi w sieciach społecznościowych!