Nie wiesz jak dobrać wino do każdego dania? Podpowiadamy, jak nigdy nie zrobić złego wrażenia i jak dopełnić wszystkie skojarzenia.
Wino we Włoszech to nie tylko napój kochany przez tak wiele osób, ale to kultura, to historia, opowiada o naszej ziemi i regionalnej doskonałości, jest częścią wspaniałej kuchni dla smakoszy, a utytułowany szef kuchni – czy każdy, kto chce zagłębić się w świat gotowania i jedzenia – nie może ignorować znajomości enologii. Na pewno nie na poziomie sommeliera, ale na pewno istotny dobierz odpowiednie wino do potraw Prawidłowy. Postępuj zgodnie z kilkoma radami, a zobaczysz rezultaty.
Niezależnie od okazji, na jaką szukasz porady, bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego wina. Nawet na kolację z najbliższymi przyjaciółmi lub rodziną: zadziwisz wszystkich winem idealnym do tego, co ugotowałeś, co poprawi ogólne wrażenia, wzmacniając smak zarówno napoju, jak i jedzenia. Nie trzeba wiele: kilka przydatnych rad, które można zastosować w praktyce przy następnej okazji: oto jak to zrobić.
Nigdy nie popełniaj błędów przy łączeniu wina i potraw: oto, jak wybrać, korzystając z właściwych porad
Różne rodzaje win wymagają różnych rodzajów par dań i wzajemnie. Nieprawidłowe połączenie może nie tylko sprawić, że będziesz wyglądać źle, ale przede wszystkim zrujnować przepis, nad którym pracowałeś z taką miłością i wysiłkiem: smak musi być dostosowany do składników znajdujących się w daniu. W ten sposób naprawdę podkręcisz smaki i zrobisz świetne wrażenie nawet na najbardziej wymagających znajomych.
Jeśli gotowałeś białe mięso – jak kurczak czy indyk – radzę użyć białego wina, takiego jak Pinot Grigio lub Chardonnay, którego można również używać bezpośrednio do gotowania i miksowania. Dotyczy to również niektórych rodzajów ryb, takich jak zupy z owoców morza. Z reguły biała ryba ze świeżymi białymi winami.
Czerwone mięso lub dziczyznaZamiast, bardzo dobrze komponuje się z pełnymi winami czerwonymi o mocniejszym smaku, dania zdecydowanie bardziej odpowiednie na zimę, a w każdym razie na chłodniejszą porę roku. Świetnie sprawdzają się także wina czerwone tworzyć gęste sosy i miękkie, które można dowolnie łączyć, ale które doskonale komponują się ze stekami, pieczenią i żeberkami (patrz nero d’avola, barolo, montepulciano d’abruzzo, ale także lambrusco w przypadku bardziej ryzykownych opcji). The Wina musujące doskonale komponują się z owocami i deserami lub na pyszną, świeżą i lekką smażoną rybę, którą możesz się delektować.