Bez oleju: najdelikatniejsze puree, które można jeść nawet bez mięsa

Bez oleju: najdelikatniejsze puree, które można jeść nawet bez mięsa

Powiedzieliśmy Ci, jak zrobić to dobrze. Teraz dzielimy się wskazówkami, jak przygotować wyjątkowo pyszne puree ziemniaczane. To puree jest przez wielu uważane za najlepszy dodatek, który pasuje absolutnie do każdego dania głównego. Szczególnie często towarzyszą im dania mięsne.

Jednak niewiele osób wie, że puree z łatwością zamienia się w kompletne i niezależne danie. A nawet jeśli nie, jeden prosty trik sprawi, że będzie znacznie smaczniejszy. Mówili o tym na portalu.

Jak zrobić puree – czym zastąpić masło

Aby puree ziemniaczane było samowystarczalne, wystarczy zastąpić masło innym produktem. Takie danie natychmiast zyska sytość, odżywienie i jasny aromat.

Najpierw musisz ugotować ziemniaki jak zwykle. Odcedź z niego wodę i podgrzewaj na ogniu jeszcze kilka minut, mieszając – usuniesz w ten sposób pozostałą wodę. Za pomocą łódeczki ziemniaczanej przepuszczamy ziemniaki na jednorodne puree.

Oprócz mleka do powstałej masy należy dodać jeszcze kilka łyżek serka śmietankowego. Produkt stanowi alternatywę dla masła. Można poeksperymentować np. z serem topionym. Każdy z nich sprawi, że puree będzie delikatne i smaczne.

W rezultacie otrzymasz niezwykle satysfakcjonujące danie o szczególnie delikatnej konsystencji. Powiedzieliśmy również dlaczego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *