Dziś przedstawiamy Wam przepis na super zdrowe ciasteczka, które nie zawierają mąki i mogą być bezpiecznie spożywane przez wegan i osoby poszczące.
Niezbędne produkty do chudych ciasteczek:
210 g puree ze słodkich ziemniaków
130 g masła orzechowego
100 g zmielonych orzeszków ziemnych
65 ml syropu klonowego
1 duży banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj blachę papierem do pieczenia i odłóż na bok. W dużej misce wymieszaj puree ze słodkich ziemniaków, masło orzechowe, banana, syrop klonowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Pozostaw tę lepką mieszaninę na około pięć minut w temperaturze pokojowej. Następnie do masy dodać zmielone orzeszki ziemne i wszystko dobrze wymieszać. Powstałą mieszaninę podzielić na 10 do 12 równych porcji za pomocą łyżki do lodów. Przenieś mieszaninę na blachę do pieczenia. Nie dociskaj zbyt mocno uformowanych ciasteczek i upewnij się, że pomiędzy każdym z nich jest wystarczająco dużo miejsca.
Piecz je w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny lub do momentu, aż deser będzie całkowicie ugotowany.
Przed podaniem całkowicie je ostudź. Gdy ostygną, ciasteczka zaczną nabierać bardziej chrupiącej konsystencji. Ciesz się posiłkiem!