Dziś przedstawiamy Wam przepis na zniewalającą dynię, którą osłodzicie sobie duszę w chłodne dni. Do zrobienia tego przysmaku nie potrzeba jednak żadnej mąki – konsystencja jest fenomenalna.
Jeśli upiekłaś dynię i zostały Ci jej resztki, użyj ich do zrobienia czekoladowego brownie.
Składniki na dyniowo-czekoladowe brownie:
150 g mąki migdałowej
2 łyżki stołowe. kakao
1 łyżeczka cynamon
1/2 łyżeczki ożywić
1/4 łyżeczki orzechy nerkowca
1/2 łyżeczki Soda
2 jajka
170 g całej gorzkiej czekolady
70 g (1/3 szklanki) oleju kokosowego
80 g (1/4 szklanki) syropu z agawy
120 g (1/2 szklanki) puree z dyni
Do dekoracji:
zmielone orzechy włoskie
kropelki czekoladowe
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza i wyłóż papierem do pieczenia. Użyj ceramicznej patelni o wymiarach 20 x 20, ale jeśli jej nie masz, każda patelnia będzie w porządku.
Dodaj ciemną czekoladę do odpowiedniej miski i włóż do mikrofalówki, aby się rozpuściła.
W międzyczasie w głębokiej misce dodaj jajka, olej kokosowy, agawę i wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj ją do tej samej mieszanki i mieszaj ponownie, aż uzyskasz mieszankę „budyniową”.
Do tej mieszanki dodaj zmielone migdały, kakao, przyprawy i sodę. Ponownie dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie wymieszane.
Dodaj mieszaninę do naczynia do pieczenia i dobrze wypoziomuj. Na wierzchu ułóż puree z dyni. Wykonuj okrężne ruchy widelcem, aby wymieszać mieszaninę.
Na koniec dodać orzechy włoskie i kawałki czekolady. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Sprawdź wykałaczką, czy jest gotowe. Jeśli mieszanina pozostanie na wykałaczce, potrzebuje jeszcze kilku minut.
Pozostawić do ostygnięcia przed krojeniem. Kawałki można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni lub w lodówce do 4 dni.