Bardzo smaczny i aromatyczny chlebek z fetą, rozmarynem i tymiankiem

Dziś przedstawiamy Wam przepis na domowe ciasto, które zniewoli Was najpierw aromatem, a potem smakiem.

Niezbędne produkty do domowego chleba z fetą, rozmarynem i tymiankiem:

Na pierwszą część ciasta:

250 g mąki

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

2 torebki suchych drożdży

Dla drugiej części:

140 ml piwa o temperaturze pokojowej

60 ml oliwy z oliwek

2 jajka

Dla trzeciej części:

140 g mąki

40 g mąki kukurydzianej

Do wypełnienia:

40 ml oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

200 g sera feta

rozmaryn

tymianek

Oregano

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Połącz składniki z pierwszej i drugiej części. Ubijaj je mikserem z ubijakami do ciasta, bo masa jest bardziej płynna. Dodać trzecią część i zagnieść ciasto.

Zagniataj ciasto, aż uzyskasz gładką i miękką kulę. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Musztardę dobrze wymieszaj z oliwą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o długości 56 cm, posmarować musztardą, posypać fetą i posypać aromatycznymi przyprawami. Korę pokrój w paski o szerokości 7 cm, ułóż je jeden na drugim i przekrój na 6 części. Ułóż plastry pionowo w natłuszczonej formie do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj oliwą z oliwek i piecz przez 25-30 minut, aż uzyskasz złoty kolor.

Ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *