Bardzo smaczne pierniki norymberskie

Ciasteczka norymberskie to tylko jeden z wielu rodzajów świątecznych słodyczy w Niemczech. Należą do tradycyjnej kuchni już od XIV wieku, kiedy to po raz pierwszy przygotowano je w jednym z tutejszych klasztorów podczas świąt Bożego Narodzenia.

Niezbędne produkty do Piernika Norymberskiego:

150 g orzechów laskowych

150 lat

3 jajka

100 g brązowego cukru

90 g kandyzowanych skórek pomarańczowych

90 g kandyzowanej skórki cytryny

3 łyżki miodu

1 szczypta soli

3 łyżki przyprawy piernikowej

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

20 krążków waflowych o średnicy 70 mm

Zobacz więcej:

Na lukier:

120 g gorzkiej czekolady

80 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Orzechy laskowe i migdały są mielone i mieszane z kandyzowaną skórką cytryny i pomarańczy. W razie potrzeby dosyp trochę mąki, żeby się nie sklejały.

Następnie wymieszaj jajka, cukier, sól, miód i postępuj tak, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać migdały, orzechy laskowe, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy, przyprawę piernikową. Wszystko dobrze wymieszaj, następnie przykryj mieszaninę i włóż do lodówki, gdzie powinna stać przez 10-12 godzin.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.

Weź duży kufel do piwa, odwróć go do góry nogami, połóż na nim jeden wafelek, trochę nadzienia i równomiernie rozprowadź na wysokość około 2 cm.Czynność powtarzaj ze wszystkimi piernikami.

Gotowe pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut. Następnie wkłada się je do nagrzanego piekarnika i piecze przez około 20 minut, w zależności od piekarnika.

Na lukier:

Rozpuść czekoladę. W drugiej misce wymieszaj cukier puder z odrobiną wody i sokiem z cytryny, aż uzyskasz konsystencję ciasta naleśnikowego. Część piernika posmaruj czekoladą, a część cukrem pudrem. W razie potrzeby posyp je migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *