Ta pyszna z ziemniaków i, zwana też „rapour” – od francuskiego słowa oznaczającego tartego ziemniaka. Jego historia sięga czasów francuskich kolonistów, którzy przybyli na kanadyjsko-amerykański obszar znany jako Acadia, a następnie zostali w XVIII wieku deportowani przez Brytyjczyków, ponieważ nie chcieli przyjąć korony.
Składniki potrzebne do ciasta Rapour:
1 kurczak
2 kg ziemniaków
1 rozdz. cebula
1 marchewka
1 łodyga selera
2 łyżeczki sól
2 łyżki oleju
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Mięso, cebulę, marchewkę, seler i sól wrzuca się do zimnej wody i podgrzewa. Gdy się zagotuje, gotuj przez około dwie godziny. Odcedź płyn. Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać, drobno zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru płynu, umieszczając je na czystym ręczniku i dobrze wykręcając z wody.
Do gotowanej zupy stopniowo dodajemy starte ziemniaki.
Połowę ziemniaków rozłóż na dużej, natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj resztą ziemniaków i dodaj miękkie masło.
Piec w temperaturze 200 stopni przez pół godziny, aż wierzch będzie złocisty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne dwie godziny.