Bardziej treściwe potrawy należą do zimy: dlaczego warto jeść więcej roślin strączkowych i ciepłych zup?

Zimą warto włączyć do swojego jadłospisu więcej produktów sycących i wzbogacających witaminy. Odpowiednie są ciepłe zupy warzywne lub mięsne oraz gulasze z roślin strączkowych. Zwraca na to uwagę terapeutka żywieniowa Ľubomíra Fraňová ze szpitala w Zwoleniu.

Zimowe menu wymaga bardziej sycących posiłków

Jak stwierdził dalej terapeuta, rośliny strączkowe zawierają witaminę B. „Są pożywne, zawierają dużo białka, błonnika, minerałów i skutecznie nasycają” wyjaśniła. Dostarczają energii, którą organizm ludzki zużywa szybciej ze względu na chłodną pogodę i krótsze dni. Według niej mają one również korzystny wpływ na układ nerwowy.

Zauważyła, że ​​organizm ludzki potrzebuje innego pożywienia w różnych porach roku. Ponieważ zapotrzebowanie organizmu na witaminy, minerały i składniki odżywcze jest różne. „W przeciwieństwie do miesięcy letnich, kiedy bez zastanowienia bierzemy witaminy z sezonowych owoców i warzyw, zimą musimy zachować większą ostrożność” – wyjaśniła.

Zimą ważna jest suplementacja witamin C i D

Zimą wielu ekspertów niepokoi także brak witaminy D. W tym okresie nie możemy czerpać jej naturalnie ze słońca. Jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania odporności, ale także dla wchłaniania wapnia. Aktywnie uczestniczy we wzmacnianiu kości.

Można ją również przyjmować z dietą, należy jednak pamiętać, że witamina D rozpuszcza się jedynie w tłuszczach. „Z dań głównych ryby, na przykład łosoś i sardynki w oleju, nadają się do uzupełnienia witaminy D” wyjaśnił terapeuta. Może to być również awokado, grzyby czy jajka.

Ważna jest także witamina C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zwalcza infekcje. Można go pozyskać np. z owoców cytrusowych, kiszonej kapusty, a owoce dzikiej róży również ją zawierają. Fraňová wspomniała, że ​​z powodu niższych temperatur i mrozu wiele osób zimą traci także uczucie pragnienia, co może być bardzo niebezpieczne. „O każdej porze roku odpowiednia jest czysta woda niegazowana. Zimą natomiast warto napić się herbaty owocowej lub ziołowej, która powinna być aromatyzowana miodem i cytryną lub imbirem.” zbliżony.


Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *