Babcie zostawiały je do namoczenia na noc, ale ciecierzycę można od razu ugotować w ten sposób: specjalny trik

Czy wiesz, ile wspaniałych rzeczy można zrobić z ciecierzycy? Ten przepis jest szalony i szybki, dla tych, którzy nie mają czasu.

Czasy się zmieniły. Nasze babcie spędzały długie godziny w kuchni, przygotowując dla wszystkich gorące posiłki, z wieloma przysmakami, które wymagały długich przygotowań, które wymagały dużo czasu i cierpliwości. Rzeczy, których dziś już nie mamy w szalonym społeczeństwie, w którym musimy pracować cały dzień i z pewnością nie mamy już czasu na przygotowywanie bardzo długich potraw. Na przykład: jeśli unikasz roślin strączkowych, bo myślisz, że trzeba je namoczyć przez noc, to znaczy, że jeszcze nie próbowałeś tego szalonego przepisu.

Będziesz mógł szybko przygotować ciecierzycę i podać na stół naprawdę apetyczny przepis który wykorzysta suszone rośliny strączkowe, ale bez marnowania czasu. Nie będziesz musiał nawet używać ich pakowanej, wstępnie ugotowanej wersji, możesz cieszyć się autentycznością suszonych roślin strączkowych, ale bez tych wszystkich godzin przygotowań, które myślałeś, że będziesz musiał przejść. Oto jak przygotować suszoną ciecierzycę bez marnowania czasu.

Przepis dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie: suszona ciecierzyca gotowana bez moczenia

Ciecierzyca jest doskonałym, zdrowym i pełnowartościowym źródłem węglowodanów, idealny do zdrowej, zbilansowanej i bogatej diety, takiej jaką powinniśmy przyjąć, aby żyć zdrowo i długo. Ale jakie nudne jest czekanie, aż nasiąknie całą noc! Być może nie wiesz jednak, że istnieje kilka sposobów na przygotowanie tych bajecznie smacznych i wszechstronnych roślin strączkowych bez czekania godzinami na ich namoczenie. Nie chodzi tu o użycie ich wstępnie ugotowanej wersji z supermarketu, ale o to skrócić czas za pomocą trzech podstawowych metod.

Pierwsza metoda polega na gotowanie w piekarniku trochę ciecierzycy, która jest jeszcze sucha, bez konieczności moczenia jej w wodzie na całą noc. Trzeba je rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć tak, aby nie nachodziły na siebie. Gotuj w temperaturze 160 stopni przez około godzinę.

Druga metoda polega korzystania z kuchenki mikrofalowej. Zalanie ciecierzycy dużą ilością osolonej wody i gotowanie w kuchence mikrofalowej pozwala zaoszczędzić wiele godzin. Ustaw go na ok 800 kw przez około 10 lub 15 minut, nie więcej. Następnie będą musieli odpocząć przez około 45 minut.

Trzecia i ostatnia metoda polega jednak na użyciu szybkowarw którym ciecierzyca będzie musiała gotować przez około 10 minut, zaczynając od gwizdka zaworu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *