Zjedzenie ananasa po objadaniu się to świetny pomysł – istnieją pewne powody, dla których jest to naprawdę dobry i bardzo zdrowy wybór.
Po wyjątkowo obfitym lunchu lub kolacji, który pod każdym względem można określić jako objadanie się, trzeba podjąć działania. Nie tylko na sylwetkę wpływa nagromadzenie kalorii, które powoduje, że metabolizm ma większe trudności ze spalaniem, ale prawie zawsze pojawia się nieprzyjemne uczucie ciężkości brzucha i/lub wzdęć, które czasami jest nie do zniesienia, a w każdym razie bardzo irytujące.
Można pomyśleć o działaniu w ramach dnia drastycznej i detoksykującej diety, często myśli się o interwencji w postaci postu, co zamiast tego może faktycznie pogorszyć sytuację, ale na pewno nie pomaga. Jak w takim razie temu zaradzić i co jeść, żeby naprawdę przynosiło to korzyści? Na ratunek przychodzi egzotyczny owoc bardzo rozpowszechniony i ceniony: ananas.
Pochodzi z Ameryki Środkowej i ujawnia się prawdziwe panaceum na odchudzanie z nadmiaru jedzenia, które zostało spożyte w obfitym i obfitym posiłku. Ananas ma wiele korzystnych właściwości, a przede wszystkim wspomaga dobre trawienie. Naprawdę się okazuje świetnie wspomaga układ trawienny a w konsekwencji dla ogólnego dobrego samopoczucia.
Po co jeść ananasa po objadaniu się i jak go spożywać
Główny powód ananas okazuje się przydatny w przypadku przyrostu masy ciała w wyniku objadania się i dlatego zawiera bromelinę. To jest enzym powodujący łatwy rozkład białek dzięki czemu ułatwia proces trawienia. Działa bezpośrednio na wątrobę i jelita, a także odgrywa pewną rolę silne działanie moczopędne.
Ananas jest bardzo przydatny dla osób cierpiących na zatrzymywanie wody pomaga wyeliminować płyny. Ma wysoki procent wody, która sprzyja deflacji organizmu ponieważ wraz z diurezą usuwane są płyny i toksyny. Można powiedzieć, że ananas pomaga oczyścić organizmdziała detoksykująco, a co za tym idzie daje świetne samopoczucie.
Owoce muszą być świeże i nieprzejrzałe. Żeby to zadziałało dla ułatwienia trawienia należy go spożywać na koniec posiłku. Ważne jest również, aby spożywać owoce surowe i świeże. Nie wolno go konserwować ani gotować. W rzeczywistości ciepło rozprasza wszystkie korzystne substancje. To także idealny czas na zjedzenie ananasa jako przekąskę lub łamacz głodu.
Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością, na 100 g produktu tylko 40 kcal a także ma znaczną zawartość błonnika. Ananas zawiera także sole mineralne takie jak wapń, potas, fosfor i żelazo e witaminy A i C. Nie ma szczególnych przeciwwskazań do spożywania ananasa: jest dobry dla każdego, nawet osoby z wrzodami trawiennymi dobrze go tolerują. Powinni go unikać tylko ci, którzy stosują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ działa jak antyagregacyjne płytka krwi.