Alternatywa dla postu: produkty, które zastąpią jajka w ciastach i bułkach

Alternatywa dla postu: produkty, które zastąpią jajka w ciastach i bułkach

Podzieliliśmy się przepisem. Rzeczywiście, w okresie Wielkiego Postu można przygotować każde słone danie, jeśli wybierzesz odpowiedni zamiennik składników mięsnych i mlecznych. A co z deserami, zwłaszcza wypiekami?

Większość przepisów na ciasto zawiera jajka. Sprawiają, że wypieki są puszyste, wilgotne i delikatne. Białko jaja wiąże i zagęszcza ciasto oraz utrzymuje jego elastyczność przed i po pieczeniu. Jednak nawet jajka można znaleźć jako alternatywę.

Nasiona lnu

Zmielone nasiona mogą być dobrym środkiem wiążącym. Nadaje się do naleśników i słodkich wypieków.

tofu

Ten wegański produkt ma bardzo mało własnego smaku. Ale pomoże to sprawić, że wypieki będą gęste. Tofu idealnie nadaje się do stosowania w ciastach.

Soda gaszona

Mieszanka sody oczyszczonej i octu sprawi, że Twoje wypieki będą ciastowate. To znany od dawna sposób na to, aby produkty z ciasta były miękkie i apetyczne.

Banany

Ten zdrowy owoc zawiera cukier i ma lepką konsystencję. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków, a także dodaje wilgoci.

Musu jabłkowego można także używać, zwłaszcza do słodkich wypieków. Długo rozmawialiśmy o tym jak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *