Ale czy mięso na bulion wchodzi do zimnej lub już wrzącej wody? Uważaj na błąd popełniany przez wiele osób: ryzykujesz, że wszystko zrujnujesz

Mięso na rosół, woda zimna czy wrząca? Wszyscy popełniamy ten błąd, ale szefowie kuchni ostrzegają: oto właściwa metoda!

Kiedy na zewnątrz wieje wiatr, pada deszcz, a nawet śnieg, nie ma lepszego posiłku na pocieszenie niż talerz wrzącego rosołu, który można zjeść na słodko, z pysznymi klopsikami lub z makaronem. Ciepły, intensywny w smaku i aromacie, w pełni opisuje wszystkie najbardziej typowe włoskie dania kuchni zimowej, nawet jeśli jest to oczywiście preparat całej planety, na której żyjemy. Każdy kraj ma swoją wersję, ale włoska to niesamowite arcydzieło składników i pysznych połączeń.

W klasycznej wersji mięsnej lub warzywnej, dziś służy nie tylko do rozgrzania nas w chłodniejsze wieczory, ale także do przyprawiania sosów, makaronów ekspresowych, risotto, a nawet dań głównych rybnych. Wykonanie tej czynności nie jest skomplikowane, należy jednak przestrzegać pewnych wcześniej zdefiniowanych parametrów. Od wyboru warzyw po kawałki mięsa, poprzez gotowanie i odtłuszczanie. Wielu jednak zadaje sobie zasadnicze pytanie: Czy mięso należy zanurzać w zimnej wodzie, czy już wrzącej? Odpowiedź wcale nie jest oczywista. Oto błąd, który wszyscy popełniamy!

Mięso na rosół, wkładać do zimnej czy bardzo gorącej wody? Uwaga: preparaty są inne

Zgadza się, po zamoczeniu mięsa w zimnej lub gorącej wodzie otrzymamy dwa różne preparaty kulinarne, które choć mogą zawierać te same identyczne składniki, będą zmieniać swój wygląd i smak. Właściwie nie ma lepszego dania, gdy trzeba się rozgrzać i uchronić przed przenikliwym zimnem na zewnątrz i wyobrazić sobie tę scenę: choinka jest zapalona, ​​dom pachnie świętami i dobrymi rzeczami, dzieci się bawią, a my stoimy na kuchence, aby dokończyć gotowanie, aż do momentu, aż podamy nasz rosół w głębokich misach z terakoty. Cóż za niesamowity obraz!

Tak jak przewidywaliśmy, z rosołu możemy przygotować wiele specjałów: na przykład świetnym klasykiem kuchni jesiennej jest bardzo delikatne, ale mamy też I i oczywiście nieuniknione . Ale wracając do głównego pytania, jaki jest idealny moment na zanurzenie mięsa w wodzie?

W tym miejscu osioł prawie zawsze spada: jeśli chcemy przygotować klasyczny rosół, mięso należy dodać ściśle zimnejeszcze zanim postawisz patelnię na ogniu. Ale dlaczego? To nie tylko wybór stylistyczny, ale takżechemia’. Ponieważ wędliny składają się z kolagenu, wypuszczą soki i ten ostatni, dzięki czemu będą w stanie nadać mu półżelowany wygląd oraz lekką, smaczną i smaczną kremowość. Jednak wrzucenie mięsa do wrzącej wody nie jest błędem, ale w takim przypadku otrzymamy gotowane mięso. Tutaj mięso natychmiast się zamknie i nie puści soków, a raczej zatrzyma je w sobie i otrzymamy wówczas drugie danie, które pokroimy i doprawimy oliwą, solą, pieprzem i różnymi przyprawami.

Następnie warzywa należy najpierw podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aby uwolniły swój aromat. Zatem po włożeniu ich na zimną patelnię włącz ogień, zachowaj odstępy od siebie na dole i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut. Możemy wtedy zalać zimną wodą tak aby temperatura rondla spadła i włożyć mięso. Przyprawy i sól? Tylko w ostatnich minutach gotowania, aby zachować wszystkie smaki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *