Alarm żywnościowy, żywność nie jest już bezpieczna: dane są przerażające

Dane dotyczące bezpiecznej żywności są naprawdę niepokojące: strach przed żywnością jest powszechny w każdej części świata.

Po pandemii Covid-19 bardzo podnieśliśmy czujność w odniesieniu do każdego aspektu, który obejmuje nasze zdrowie. Jeśli wcześniej uwaga była już bardzo wysoka, dziś przy najmniejszym sygnale włącza się alarm. I takie podejście rozprzestrzeniło się pod każdym względem: fizycznym, zdrowym i żywieniowym.

A temat żywienia zawsze zajmuje centralne miejsce w apodyktyczny sposób i często jest świadomie odpowiedzialny za powszechne rozprzestrzenianie się form bakteriologicznych, które mogą stać się bardzo niebezpieczne. I alarm żywnościowyprzeznaczone do wycofania żywności, jest naprawdę bardzo wysoki. W rzeczywistości wydaje się, że wiele produktów spożywczych nie jest już tak bezpiecznych i musimy zachować szczególną ostrożność. Oto liczby i ryzyko, jakie można podjąć.

Uwaga dotycząca żywności: istnieje wiele wycofań

Analizowane dane są naprawdę niepokojące. Zanieczyszczenie żywności jest coraz bardziej powszechnewszelkiego rodzaju i wymagają obowiązkowego wycofania niektórych produktów, aby uniknąć ryzyka poważnych problemów zdrowotnych. Dane za rok 2023 są rzeczywiście bardzo liczne: szacuje się, że ponad 1000 osób i 500 dzieci zachorowało i zginęło w wyniku ognisk związanych z wycofanymi produktami spożywczymi.

Badania pochodzą z Fundusz Edukacyjny Grupy Badawczej Interesu Publicznegonazywane również PIRG; zlokalizowany w Stanach Zjednoczonych. W porównaniu z rokiem 2023 osiągnęliśmy odsetek większej liczby wycofanych produktów o prawie 8%. Zarzut kierowany jest pod adresem producentów żywności, którzy prawdopodobnie niewłaściwie zastosowali niezbędne kontrole. Jakie są największe ryzyka, na jakie się narażasz i dlaczego są one tak niebezpieczne?

Ryzyko

Sos jabłkowy skażony ołowiem lub melon dotknięty Salmonellą były odpowiedzialne za 6 potwierdzonych zgonów w 2023 r. i co najmniej 400 przypadków chorób. W szczególności na największe ryzyko narażone są dzieci, których szacunkowa liczba przekroczyła 500 przypadków. Wycofania żywności są bardzo liczne, spowodowane przez Salmonella, Listeria, E.Coli, Chronobakteria oraz inne rodzaje niezadeklarowanych alergenów.

Dlatego niezwykle ważne jest, aby wiedzieć, które produkty spożywcze zostały wycofane, ponieważ w obiegu może nadal znajdować się coś, o czym nie jesteśmy świadomi. Z pomocą w tej kwestii może przyjść aplikacja, Wycofanie żywności i alerty które możesz nam zasugerować która żywność została wycofana z rynku i z jakiego powodu. W ten sposób możemy bezpiecznie robić zakupy, a przede wszystkim chronić zdrowie naszych dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *