Mikroplastik może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Ale jak uniknąć ich zażywania? Oto 10 wskazówek, których warto przestrzegać!
We współczesnym świecie plastik stał się wszechobecnym elementem naszego codziennego życia. Tutaj, ponieważ mamy do czynienia z cichym i niezauważalnym zagrożeniem: mikroplastikiem. Te maleńkie cząsteczki tworzywa sztucznego o wymiarach od 330 mikrometrów do 5 milimetrów, stanowią one jedną z najbardziej rozpowszechnionych form zanieczyszczenia środowiska i może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Mikroplastiki to fragmenty plastiku występujące wszędzie, od naszych mórz i oceanów po powietrze, którym oddychamy, a nawet w żywności, którą jemy. Powstają w wyniku erozji i fragmentacji większych przedmiotów z tworzyw sztucznych, takich jak butelki, torby i opakowania, a także w wyniku prania tkanin syntetycznych i ścierania opon. Cząsteczki te mogą być również celowe, np. te znajdujące się w niektórych produktach higieny osobistej, takich jak peelingi.
Wpływ mikroplastików na planetę i zdrowie
Mikroplastiki stanowią poważne zagrożenie dla ekosystemu morskiego i dla naszego zdrowia. Po uwolnieniu do środowiska, cząstki te mogą zostać połknięte przez szeroką gamę organizmów, wchodząc w ten sposób do łańcucha pokarmowego, np w końcu dociera także do nas, ludzi poprzez spożycie ryb i innych produktów rybnych.
Co więcej, mikroplastiki mogą przenosić toksyczne chemikalia i szkodliwe bakterie, co może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zobaczmy kilka wskazówek, których należy przestrzegać, aby maksymalnie ograniczyć spożycie.
- Wybierz produkty bez opakowania plastikowego: wybieranie świeżej, sypkiej żywności zmniejsza ryzyko skażenia mikroplastikiem.
- Używaj pojemników szklanych lub ze stali nierdzewnej: Przechowywanie żywności w pojemnikach innych niż plastikowe zmniejsza ryzyko skażenia mikroplastikiem podczas procesu konserwacji.
- Unikaj produktów kosmetycznych zawierających mikroplastik: sprawdź skład produktów do higieny osobistej i wybieraj te, które nie zawierają mikroplastików.
- Preferuj ubrania wykonane z naturalnych materiałów: tkaniny takie jak bawełna, len i wełna uwalniają podczas prania mniej mikroplastików niż tkaniny syntetyczne.
- Zainstaluj filtry do wody z odwróconą osmozą: Domowe filtry do wody mogą pomóc w ograniczeniu obecności mikroplastików w wodzie pitnej.
- Unikaj podgrzewania żywności w plastikowych pojemnikach: Używanie pojemników szklanych lub ceramicznych do podgrzewania żywności może zmniejszyć ryzyko skażenia mikroplastikiem.
- Preferuj napoje w butelkach szklanych lub ze stali nierdzewnej: Ograniczenie spożycia napojów w plastikowych butelkach ogranicza narażenie na mikroplastik poprzez napoje.
- Kupuj domowe środki czystości wolne od mikroplastików: sprawdzaj skład środków czystości i wybieraj te, które nie zawierają mikroplastików.
- Ogranicz użycie jednorazowych przedmiotów plastikowych: używanie talerzy, sztućców i szklanek wielokrotnego użytku pomaga ograniczyć produkcję odpadów z tworzyw sztucznych, a co za tym idzie, gromadzenie się mikroplastiku w środowisku.
- Utrzymuj dom w czystości: dobrze jest zawsze oczyścić dom z kurzu, ponieważ mogą się w nim gromadzić i osadzać mikroplastiki.
Przestrzeganie tych wskazówek może pomóc zmniejszyć spożycie mikroplastiku i chronić zarówno nasze zdrowie, jak i środowisko, w którym żyjemy. Tylko dzięki zbiorowemu zaangażowaniu możemy skutecznie przeciwdziałać temu rosnącemu zagrożeniu i chronić naszą planetę dla przyszłych pokoleń.