Sos grzybowy można przygotować z grzybów świeżych lub suszonych. W obu przypadkach będzie równie aromatyczny i smaczny. Co jednak zrobić, żeby był idealnie kremowy? Zależy to nie tylko od kremu, ale także od tego składnika.
Z czym łączy się sos grzybowy? Taka przystawka dobrze komponuje się z makaronem, domowymi klopsikami lub mięsem. Można zrobić zapasy i zamrozić na przyszłe obiady. A co najważniejsze, aksamitny sos grzybowy może przygotować każdy, niezależnie od umiejętności. Nie czekaj dłużej i wypróbuj sprawdzony przepis na doskonały sos z leśnych grzybów i pieczarek.
Kompozycja
- 100 g suszonych grzybów,
- 100 g grzybów,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 80 g startego parmezanu,
- 2 szklanki śmietanki 30%,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 pęczek koperku.
Sos grzybowy z suszonych grzybów. Będzie gęsty i aksamitny
Suszone grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej. Włóż je do garnka, zalej wrzątkiem i następnego dnia gotuj do miękkości (wodę zachowaj na później). Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby razem z plasterkami. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy rozgnieciony czosnek i dokładnie mieszamy.
Podsmażone grzyby z czosnkiem włożyć do garnka i zalać wodą z poprzedniego gotowania grzybów. Dusić pod przykryciem, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec zmiękczyć sos śmietaną i dodać starty parmezan. Dzięki serowi sos jest niesamowicie kremowy i aksamitny. W razie potrzeby gotowy sos grzybowy jeszcze raz doprawiamy i posypujemy świeżym, drobno posiekanym koperkiem. To zaostrzy smak grzybów. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Moja mama robi sos grzybowy trochę inaczej. Jest gęsty, pachnie i smakuje wspaniale. Złoty sok się przyda
Aromatyczna, domowa zupa grzybowa. Dodaj ten składnik zamiast śmietany – okazuje się szalony