Oto jak zrobić domową kawę tak dobrą, jak ta, którą lubisz w barze, a może nawet lepszą. Składnik do wypróbowania.
Ci, którzy nie mogą obejść się bez filiżanki dobrej kawy zaraz po przebudzeniu, niech podniosą rękę. Kawa to poczęstunek, którego nie można przegapić wczesnym rankiem, a dla wielu to jedyny sposób, aby wstrząsnąć układem nerwowym i przywrócić go do zdrowia po nocnym odrętwieniu. Jednak kawa z mokką często nie dorównuje espresso, które pijesz w barze.
Powodów, dla których kawa przygotowywana w domu jest mało aromatyczna i pachnąca, może być wiele. Oczywiście smak zależy przede wszystkim od użytej mieszanki kawy, czy to 100% Arabica, mieszanka Robusta itp. Ale dla aby kawa była bardziej aromatyczna i smaczna jest mały sekret.
Wystarczy, że do moki dodasz szczyptę konkretnego składnika, a otrzymasz wyśmienitą, gęstą i aromatyczną kawę, taką samą jak ta, którą tak lubisz i którą codziennie kupujesz w barze.
Co dodać do moki, żeby mieć pyszną kawę
Być może zastanawiacie się, jaki tajemniczy składnik dodać do mokki, aby przygotować wyśmienitą kawę niczym w barze. Cóż, najprawdopodobniej masz go już w swojej spiżarni, ponieważ jest to składnik, który często wykorzystuje się do przyrządzania deserów, ale nie tylko. Jeśli więc zdarzy Ci się, że masz w domu niezbyt smaczną kawę, być może dlatego, że zapomniałeś o niej w kącie szafki kuchennej i długo stała otwarta, możesz „ożywić to”, jak sugerujemy poniżej.
Tak naprawdę może się zdarzyć, że kawa straci nieco smaku, jeśli była przechowywana nieprawidłowo, czyli nie w szczelnym pojemniku. Może się to zdarzyć na skutek wilgoci wchłoniętej z powietrza lub po prostu upływu czasu. Ale nie musisz wyrzucać kawy, nie marnuj jej! Możesz po prostu dodać składnik do mieszanki.
Jeden ze składników, który ma największe możliwości uwydatnić matowy smak kawy właściwie to kakao. Zwykle dodaje się go do potraw, takich jak ciasta i musy, ponieważ jego aromat bardzo dobrze komponuje się z kawą, będąc w stanie wzmocnić jej smak. Dlatego też batoniki często podaje się je na spodku obok filiżanki. Aby poprawić wrażenia degustacyjne.
Zatem rada ekspertów z buttalapasta.it jest następująca: po napełnieniu moki wodą i rozsypaniu zmielonej kawy do filtra, dodaj 1 płaską łyżeczkę gorzkiego kakao w proszku w centrum. Zakręć mokę i postaw na ogniu.
Kiedy kawa wyrośnie i wypłynie, od razu poczujesz jej aromat i intensywny zapach. Czekoladowy smak kawy zachwyci Cię już od pierwszego łyku! Na koniec przyjrzyj się sekretom, jak cieszyć się w domu pyszną filiżanką, lepszą niż ta, którą znajdziesz przy barze.