Sekret idealnego ciasta kruchego kryje się w jajkach. Tylko w odpowiedniej ilości wyjdzie jak z cukierni.
Do podstawowych przetworów deserowych zalicza się biszkopt, ciasto francuskie i ciasto kruche. Ten ostatni służy głównie do przygotowania ciastek i tart i na pierwszy rzut oka wydaje się prosty w przygotowaniu. Składa się z kilku składników, ale działają połączone w odpowiednich proporcjach w celu uzyskania optymalnego rezultatu.
Nawet jeśli zawsze mówimy o cieście kruchym, musimy również podkreślić, że istnieją niewielkie różnice między tym stosowanym do tart, a tym do ciasta kruchego. W przypadku biszkoptów trzeba bowiem uzyskać ciasto, które po upieczeniu będzie kruche, tak aby konsystencja ciastka nie była zbyt twarda. Przygotowując tartę, zamiast tego użyj ciasta kruchego musi być bardziej zwarty aby zachować kształt.
To, co należy zmienić, to coś pomiędzy jednym a drugim kolejność wkładania składników przepisu, czyli mąka, masło, cukier i jajka. W obu przypadkach trzeba jednak uważać na ilości, jakie dodajemy. Za dużo masła nie sprawi, że będzie bardzo zwarte i nie będzie dobrze się kroiło, a jeśli mąki będzie dużo, będzie się kruszyć.
Jak mieć idealne ciasto kruche
Według tradycyjnej receptury należy odliczyć idealną ilość składników kalibrowany na ilość mąki. Masło, które ma być zważone, musi stanowić co najmniej 30% użytej mąki i nie więcej niż 60%, zwiększając ją w zależności od tego, jak zwarte ma być ciasto. Na przykład, jeśli ważysz 200 gramów mąki, będziesz potrzebować co najmniej 60 gramów masła.
Cukier musi być obecny w podobnej ilości, od 25% do 60% masy mąki. Zwykle zalecana ilość dla tart to około 40%dlatego zawsze odnosząc się do powyższych 200 g, potrzebne będzie 80 g cukru. tym bardziej chrupiące będzie ciasto po zakończeniu pieczenia, dlatego lepiej dodać więcej do ciastek.
Najtrudniejszy aspekt pojawia się, gdy przychodzi czas na rozważenie jajek, których przepisy zwykle podają jedynie liczbę. Jednak w przypadku ciasta kruchego należy je również zważyć, a obliczenia są bardziej złożone. W rzeczywistości należy wziąć pod uwagę całkowitą masę otrzymanej mieszaniny podziel to przez dwanaście. Wynik będzie wagą jaj, które należy dodać.
Załóżmy, że odważyliśmy 400 gramów mąki, 120 gramów masła i 160 gramów cukru. Całkowita waga wynosi 340 gramów, co po podzieleniu przez dwanaście daje mi 57 gramów. Przeciętne jajo kurze waży zatem 53 gramy .