Marchew jest magazynem przydatnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Jedząc to warzywo codziennie, możesz obniżyć poziom cholesterolu, zapobiec rozwojowi miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca oraz wzmocnić swoją odporność. Sałatki marchewkowe są doskonałym posiłkiem odchudzającym i regenerującym cały organizm. Najciekawsze jest to, że starta marchewka jest bardziej przydatna niż cała marchewka.
Specjalnie dla Ciebie zebraliśmy najsmaczniejsze i najzdrowsze sałatki ze świeżą marchewką. Napełnij je masłem, kwaśną śmietaną lub jogurtem – dzięki temu karoten bogaty w marchewkę będzie lepiej wchłaniany, a Ty zyskasz maksimum energii i składników odżywczych.
Przepisy na niskotłuszczowe sałatki z marchwi
Sałatka z marchewki i jajek
Składniki:
- 4-5 średnich marchewek
- 5-6 jajek na twardo
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 1 szczypta soli
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
- Zetrzeć średniej wielkości marchewki.
- Jajka zetrzyj na tej samej tarce lub pokrój w drobną kostkę.
- Naciśnij czosnek
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i śmietanę (lub jogurt). Wszystko dobrze wymieszaj – sałatka jest gotowa!
Sałatka z marchwi i kapusty
Składniki
- 1-2 średnie marchewki
- 1/4 części średniej kapusty
- Zielona cebula
- Sól dla smaku
- Czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie
- Kapustę pokroić na małe kawałki
- Zetrzyj marchewki.
- Drobno posiekaj zieloną cebulę (można ją zastąpić cebulą).
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać pieprz, olej i wymieszać.
Sałatka ze słodkiej marchewki z rodzynkami
Składniki
- 2 średnie marchewki
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 gramów jogurtu
- Cynamon na łyżce
Przygotowanie
- Rodzynki wlewa się do wrzącej wody i pozostawia na 5-10 minut
- Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
- Przygotuj sos: wymieszaj miód, sok z cytryny i cynamon, dodaj jogurt.
- Sosem polej marchewkę z rodzynkami, wymieszaj. Schładzamy 15 minut w lodówce i podajemy.
Słodka sałatka francuska
Składniki
- 2 średnie marchewki
- 2 jabłka słodko-kwaśne
- 3 jajka na twardo
- 100 g twardego sera
- 1/4 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól dla smaku
- Zmielony czerwony pieprz do smaku
- Kefir do smaku
Przygotowanie
- Jajka, marchew, jabłka (bez skórki) i ser tarty, ale oddzielnie
- Bardzo drobno posiekaj czosnek.
- Cebulę drobno posiekano i zmieszano z wrzącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć. To usunie jego gorzki smak.
- Sałatkę układamy warstwowo: 1 warstwa – cebula, 2 warstwa – jabłko, 3 warstwa – jajko, 4 warstwa – marchewka + czosnek, 5 warstwa – ser. Powtórz warstwy.
- W razie potrzeby możesz dodać kefir lub jogurt.
- Włóż sałatkę do lodówki, pozostaw na półtorej godziny.
Sałatka „Uwielbiam marchewkę”
Składniki
- 1-2 marchewki
- 1-2 jabłka
- 2 łyżeczki Miód
- 1 łyżka białego wina lub octu winnego
Przygotowanie
- Wymieszaj miód z białym winem lub octem
- Obierz jabłka i marchewkę i zetrzyj je na większej tarce.
- Sosem z octu miodowego polej mieszankę jabłkowo-marchewkową. Dobrze wymieszać.
Lekka sałatka „Fitness i dobre zdrowie”
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1 zielone jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka Miód
- 2 łyżki jogurtu
Przygotowanie
- Zetrzyj marchewki na dużej tarce.
- Pokrój jabłko
- Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać cynamon i miód.
- Dodaj jogurt. Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki orzechy lub rodzynki.
Włącz do swojej diety te lekkie i zdrowe sałatki z marchwi, a wkrótce poczujesz, że pożegnasz się z dodatkowymi kilogramami. Improwizuj, tworząc nowe łączone kompozycje sałatek i zyskaj piękną sylwetkę, doskonały nastrój i doskonałe zdrowie.
Udostępnij artykuł znajomym i zostaw w komentarzach nowe przepisy na sałatkę z marchwi.