5 przypraw, które wykorzystasz na zdrowy obiad

Kolacja wydaje się być jednym z najbardziej skomplikowanych posiłków w ciągu dnia. Po dniu w pracy, wypełnionym najróżniejszymi obowiązkami domowymi, ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest spędzanie dużej ilości czasu w kuchni. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla siebie, czy dla kilku osób, zależy Ci na zdrowej diecie. Oto 5 przypraw, które warto wykorzystać do zdrowego obiadu. Przydatne wskazówki od specjalistów.

Zdrowy obiad potrzebuje przypraw / Shutterstock

Zastosowanie przypraw może zmienić zwykły obiad w niezwykle pyszny. Grillowana pierś z kurczaka może być mdła, ale jeśli dodasz do niej sos jogurtowy lub wcześniej ją zamarynujesz, stanie się delikatna i aromatyczna.

Łatwiej zjeść zdrowy obiad, gdy użyjesz odpowiednich przypraw.

Przyprawy do zdrowego obiadu

Jeśli brakuje Ci pomysłów, z pomocą przychodzą specjaliści ds. zdrowia. Przyprawy są niezwykle ważne, aby nadać potrawie doskonały smak. Potrafią odróżnić danie niezwykłe od zwyczajnego.

jogurt grecki

Jogurt grecki nie jest przyprawą, ale można go dodawać do sosów, sałatek i marynat. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na gotowanie, możesz zjeść to na gładko i nie żałować. Jest pełen probiotyków, które pomagają w utrzymaniu zdrowia żołądka.

Jogurt grecki można posmarować porcją pieczonych ziemniaków, dodać do sałatki jako spoiwo, pomaga zmiękczyć mięso i jest pysznym składnikiem ciasta naleśnikowego.

pesto

jest wytwarzany z bazylii i parmezanu i może być używany do aromatyzowania wielu potraw. Tradycyjnie dodaje się go do makaronów, ale można go także dodać do kanapek z marynowanymi serami, do warzyw podsmażanych na patelni lub zapiekanych w piekarniku, jako marynata do kurczaka.

Pesto można znaleźć zarówno w butelkach, jak i w bardzo prosty sposób można je przygotować w domu. Wszystko czego potrzebujesz to sól, orzeszki piniowe, parmezan i świeża bazylia. Wystarczy, że wrzucisz je do blendera i zmiksujesz, aż zamienią się w sos. Można go przechowywać w lodówce w szklanym słoiczku przez kilka dni.

Majonez z czosnkiem

Majonez to jeden z najczęściej używanych sosów w kuchni, ponieważ jest gładki, smaczny i dobrze komponuje się z niemal każdym jedzeniem.

Jeśli dodasz do tego czosnek, otrzymasz sos ostateczny, który możesz wykorzystać na wszelkiego rodzaju kanapkach, daniach mięsnych, w sałatkach z warzywami lub z mięsem z kurczaka lub indyka.

Oprócz czosnku można dodać także łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny dla jeszcze mocniejszego smaku.

Aby uzyskać jeszcze zdrowszą opcję, możesz spróbować zrobić majonez z ziemniaków lub orzechów nerkowca.

Aromatyczne rośliny

Gałązka natki pietruszki lub koperku może zdziałać cuda w sosie, sałatce lub posypana pieczonymi ziemniakami lub smażonymi warzywami. Są nie tylko smaczne, ale także wspomagają trawienie, zawierają witaminy i minerały, zwłaszcza witaminę C. Jeśli Ci nie odpowiadają, możesz spróbować także bazylii, tymianku lub mięty, w zależności od tego, co gotujesz.

musztarda Dijon

Musztarda na ogół dobrze komponuje się z musztardą, ale jeśli zmieszamy ją z miodem, sokiem z cytrusów – cytryną, grejpfrutem, limonką czy pomarańczą – możemy otrzymać pyszny dressing do sałatek ziemniaczanych, jajek, warzyw, kanapek. Można go nawet dodawać do marynat wieprzowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *