5 najgorszych pokarmów dla Twojej trzustki, które powoli Cię zabijają i powodują starzenie się organizmu

Oczekiwana długość życia zależy bezpośrednio od trzustki. Ten ważny narząd przez całą dobę wydziela enzymy trawienne, które rozkładają żywność, oraz hormony regulujące metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Im szybciej się zużywa, tym szybciej ciało się starzeje i umiera.

Nawet drobne zaburzenia pracy trzustki prowadzą do poważnych chorób: zapalenia trzustki, cukrzycy, raka trzustki, mukowiscydozy! A najsmutniejsze jest to, że każdego dnia systematycznie, systematycznie i bezsensownie niszczymy ten cenny narząd.

Nadmierne i niewystarczające odżywianie, naruszające prawa fizjologii, niszczy trzustkę. Dowiedzmy się, jakie pokarmy najlepiej wykluczyć ze swojej diety, aby trzustka jak najdłużej funkcjonowała normalnie.

Alkohol
Alkohol dowolnego rodzaju, odmiany i pochodzenia prowadzi do przewlekłego zapalenia trzustki. W trzustce nie ma enzymów rozkładających alkohol, więc jego toksyczny wpływ na ten narząd jest bezpośredni

Napój gazowany

Zabójcza ilość cukru zawarta w tych napojach prowokuje nie tylko nagłe skoki insuliny. Spożywanie takich napojów w dużych ilościach może być jedną z przyczyn zapalenia trzustki.

Margaryna
Margaryna to tłuszcz trans, którego obfitość w diecie wpływa przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy i trzustkę. Produkt wywołuje procesy zapalne i ma wysoką onkogenność. Czytaj etykiety: 95% wypieków i ciastek wytwarzanych jest z margaryny.

Majonezy i sosy
Wysoka zawartość tłuszczu w połączeniu z kwasem octowym i musztardą powoduje podrażnienie błony śluzowej żołądka i zwiększoną produkcję enzymów trawiennych. Co z kolei prowadzi do zapalenia trzustki. Oprócz sosu przemysłowego dodawane są różne wzmacniacze smaku, zagęstniki i konserwanty, które dodatkowo obciążają narządy trawienne.

Kiełbaski, wędliny
Do tej kategorii zaliczają się wszelkie półprodukty, a także konserwy mięsne. Tajemniczy skład chemiczny, ogromna ilość tłuszczu, przypraw i soli niezwykle obciążają trzustkę. Już wcześniej pisaliśmy, że kiełbasy powodują raka

Prawie każde święto to loteria życia i śmierci: prawie wszyscy są na skraju ostrego zapalenia trzustki. Tłuste, smażone, wędzone, marynowane, posypane sosem, z dużą ilością alkoholu i bezalkoholowe, prędzej czy później nawet najzdrowszy organizm zostanie zabity.

I słusznie mówi się: „Kto je mało, żyje długo, bo nożem i widelcem kopiemy sobie grób”. Bądź zdrowy i selektywny w swoim jedzeniu, mamy nadzieję, że udostępnisz przydatny artykuł swoim znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *