5 jesiennych sałatek z dynią, które napełnią Cię witaminami i rozgrzeją nadmiar energii:

Sezon na dynię w pełni, dlatego proponujemy wyjść poza zupy dyniowe. Z dyni można przyrządzić wiele zdrowych dań, np. świeże sałatki. Podpowiemy Ci, która sałatka dyniowa jest najsmaczniejsza i najzdrowsza.

Dynia to produkt uniwersalny, z którego można przygotować dania główne, przekąski i desery. Sugerujemy wypróbowanie kilku przepisów na sałatkę z dyni.

Sałatka witaminowa z dynią i jabłkiem

Sałatka ta spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Jesienią taka sałatka wygląda jasno i atrakcyjnie, a także jest bardzo zdrowa. Danie jest idealne dla osób przestrzegających zdrowej diety i przestrzegających diety.

Produkty:

  • 150 g dyni
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1,5 łyżeczki Miód
  • 1 łyżeczka sok cytrynowy
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Marchew obierz, umyj wodą i pokrój w cienką kostkę. Można też zetrzeć na tarce.

Usuń nasiona ze świeżej dyni i odetnij skórkę.

Jabłka pokroić na cztery części, usunąć nasiona i pokroić w paski.

Umieścić w misce z pozostałymi składnikami.

Do głębokiej miski wyciśnij sok z cytryny. Dodaj miód i dobrze wymieszaj, aż rozpuści się w soku. Jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę mielonego cynamonu.

Przygotowany sos sałatkowy wlać do miski z posiekanymi owocami i warzywami.

Orzechy włoskie zmiel w blenderze lub posiekaj nożem.

Wmieszać do sałatki. Odstawić na 3-5 minut i podawać.

Koreańska sałatka z dyni

Przydaje się jeść nie tylko świeże, ale także marynowane dynie. Wypróbuj ten koreański przepis, który jest po prostu idealny.

Produkty:

  • 400 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ostre papryczki
  • 1 łyżka. Miód
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • Mielony czarny pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki stołowe. ocet jabłkowy
  • 0,5 łyżeczki sól

Przygotowanie:

Umyj dynię, usuń skórę i nasiona.

Obierz cebulę, pokrój ją w półksiężyce i smaż na oleju roślinnym, aż będzie miękka.

Zetrzyj dynię na tarce do warzyw.

Dodaj smażoną cebulę do dyni.

Dodać przyprawy, ocet, miód, sól, czosnek, pieprz. Zalewa się go rozgrzanym olejem (który pozostaje po usmażeniu cebuli).

Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Sałatka Z Dynią I Warzywami

To lekka sałatka jarzynowa, w której smak świeżej dyni z powodzeniem łączy się z innymi składnikami. Sałatka jest bardzo soczysta, lekko słodka i bardzo smaczna. Idealne do podania przed daniem głównym.

Produkty:

  • 80 g boćwiny lub szpinaku
  • 150 g dyni
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki stołowe. suszona żurawina (lub rodzynki)
  • 2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka
musztarda

  • 1 łyżka. sok cytrynowy
  • Przygotowanie:

    Boćwinę lub szpinak umyć, odcedzić i dodać do miski.

    Obierz dynię i usuń nasiona. Dynię pokroić w cienkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.

    Jabłka umyj, usuń nasiona, pokrój w cienkie plasterki.

    Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, musztardę i oliwę z oliwek.

    Sałatkę doprawiamy dressingiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodać suszoną żurawinę i wymieszać.

    Sałatka z dyni i cukinii

    To pyszna, lekka i zdrowa sałatka z dyni, cukinii i marchwi. Wszystkie warzywa są używane świeże. Sałatka ta dobrze komponuje się z każdym daniem, zwłaszcza mięsem i rybami.

    Produkty:

    • 120 g dyni
    • 120 g cukinii
    • 1 marchewka
    • 2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek
    • 1-2 łyżeczki octu
    • Przyprawy (do smaku)

    Przygotowanie:

    Cukinię umyć i osuszyć, pokroić na tarce w paski (lub zetrzeć).

    Obierz i zetrzyj marchewki.

    Dynię również obieramy i startujemy.

    Warzywa wymieszać, dodać wszystkie przyprawy do sałatki, dodać olej i ocet.

    Wszystko wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny.

    Sałatka z dyni i selera

    Sałatka witaminowa ze świeżej dyni i selera jest bardzo soczysta, lekka i smaczna. Sałatka ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

    Produkty:

    • 1 łodyga selera
    • 1 marchewka
    • 150 g dyni
    • 1 jabłko
    • 0,5 cytryny
    • 2-3 łyżki. olej roślinny
    • Przyprawy (do smaku)

    Przygotowanie:

    Dynię pokroić, usunąć nasiona i obrać. Obierz także marchewkę. Zetrzyj marchewkę i dynię.

    Jabłko pokroić w kostkę, seler na cienkie plasterki.

    Aby przygotować sos, wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy.

    Sałatkę doprawić dressingiem, dodać przyprawy i wymieszać. Pozostaw na co najmniej pół godziny.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *