Jeśli lubisz, spróbuj tych zdrowych i pysznych marynat. Dzięki nim będzie dobrze smakować i stanie się bardziej kruche. Łatwe w przygotowaniu, a wynik jest tego wart!
Z musztardą i miodem
700 gramów kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy ziarnistej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
W odpowiedniej misce wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj i włóż pokrojonego na kawałki kurczaka. Pozostaw na co najmniej 3-4 godziny, aby dobrze się wchłonął. Następnie gotuj według własnego uznania.
Zobacz więcej:
Do miski miksującej dodać miód lub drobno posiekane daktyle, olej, sok z cytryny, pastę musztardową, posiekany czosnek, sól i pieprz w proszku, wymieszać. Następnie dodaj kawałki kurczaka i dobrze wymieszaj, aż wszystkie kawałki zostaną dobrze pokryte marynatą.
Przed przygotowaniem dania włożyć do lodówki i marynować przez co najmniej 3 do 4 godzin. Przed gotowaniem kurczaka można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Dodaj kurczaka i marynatę do wolnowaru, garnka błyskawicznego, frytkownicy, grilla lub ugotuj w piekarniku.
Z currym
1 łyżeczka jogurtu o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka curry w proszku
1 łyżka chili w proszku
1/2 łyżki kminku
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie namoczyć kurczaka ponownie na co najmniej 3-4 godziny przed gotowaniem.
Zobacz więcej:
Z pesto
2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
2 łyżki bazylii (świeżej, posiekanej lub pasty bazyliowej)
2 łyżki orzeszków piniowych lub nerkowców, migdały
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka czosnku (mielonego)
Po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie panieruj mięso (ta ilość wystarczy na 2 piersi z kurczaka). Przed pieczeniem odstaw na 3-4 godziny.