Czym byłyby Święta Bożego Narodzenia bez ciasteczek i ciast? Choć kochamy dynie i baklawę, tak jest coś magicznego w wypełnianiu naszych domów aromatem świeżo upieczonych ciasteczek. To ta pora roku, kiedy wszystko jest dozwolone, od toffi po soczyste ciasteczka z kawałkami czekolady i klasyczne pierniki. Dziś podamy Ci 3 proste i niezwykle pyszne pomysły na świąteczne ciasteczka.
Zobacz więcej:
Ciasteczka maślane Spritz
Ten przepis na delikatny biszkopt jest bardzo atrakcyjny! Ciasto jest łatwe w obróbce, więc robienie ciasteczek spritz w różnych świątecznych kształtach to świetna zabawa.
1 szklanka miękkiego masła
2 i 1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sól
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
½ łyżeczki ekstrakt migdałowy
2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
2 do 3 łyżek. woda
Kolorowy cukier i posypki
Roztopiona półsłodka czekolada (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 180°. W dużej misce połącz masło, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru oraz sól i ubijaj drucianą trzepaczką, aż masa będzie jasna i puszysta, około 5-7 minut. Dodać jajko i ekstrakty. Stopniowo wsyp mąkę do kremowej masy.
Za pomocą rękawa cukierniczego z wybraną końcówką wyciskaj ciasteczka na nienatłuszczoną blachę do pieczenia w odległości około 2-3 cm. Piec, aż ciasto się zetnie, średnio 8-10 minut. Wyjąć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
W małej misce wymieszaj pozostałą 1 szklankę cukru pudru z taką ilością wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Maczaj ciasteczka w polewie, posyp wzorzystym cukrem i innymi dekoracjami. Odstaw, aż całkowicie stwardnieje.
Tartaletki z orzechami włoskimi
Ciastka orzechowe są idealne dla tych, którzy wolą orzechowy smak od mięty czy imbiru. Główną zaletą tych ciasteczek jest to, że można je zamrozić. Po prostu upiecz je, gdy znajdziesz wolną chwilę w napiętym świątecznym grafiku, a następnie rozmroź.
1/2 szklanki miękkiego masła
80-90 gramów miękkiego serka śmietankowego
1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
Do wypełnienia:
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka. miękkie masło
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
szczypta soli
2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
W małej misce ubij masło i serek śmietankowy na gładką masę. Stopniowo dodawaj mąkę. Schładzaj, miska przykryta, 1 godzina lub do momentu, aż będzie wystarczająco twarda, aby można ją było zwinąć.
Rozgrzej piekarnik do 180°. Z ciasta uformuj małe kulki. Dociśnij równomiernie dolną i górną część, tworząc mini muffinki.
W małej misce wymieszaj jajko, brązowy cukier, masło, wanilię i sól, aż się połączą. Dodać część orzechów włoskich, wypełnić ciasto, a pozostałymi orzechami użyć do posypania.
Piec przez 15-20 minut lub do momentu, aż krawędzie będą złociste, a nadzienie będzie musujące. Schłodzić przez 2 minuty.
Czekoladowe kulki wiśniowe
Dobry deser czekoladowy bez pieczenia może być właśnie tym, czego potrzebujesz podczas wakacji. Ta wariacja na temat tradycyjnego niemieckiego lebkuchen ma w środku wiśniową niespodziankę i wymaga bardzo mało pracy.
2 opakowania ciastek imbirowych (około 40 sztuk)
1 opakowanie miękkiego serka śmietankowego
1 i 1/2 szklanki kawałków czekolady
1 i 1/4 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżki stołowe. posiekana skórka pomarańczowa
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
60 wiśni maraschino bez łodygi
Umieść ciasteczka, serek śmietankowy, 1/2 szklanki kawałków czekolady, 1/2 szklanki migdałów, skórkę pomarańczową i ekstrakt w robocie kuchennym. Przetwarzaj na niskim poziomie, aż dobrze się połączą. Mieszankę przechowuj w lodówce, aż będzie wystarczająco twarda, aby można było uformować kulki. Osusz wiśnie ręcznikami papierowymi. Każdą wiśnię zawiń w powstałą masę i uformuj kulkę. Schładzaj, aż kulki będą twarde, około 20 minut.
Posiekaj pozostałe migdały i rozpuść pozostałe kawałki czekolady. Mieszaj, aż będzie gładka. Zanurz kulki wiśniowe w czekoladzie i odłóż na bok. Posyp kulki migdałami. Schładzaj aż do zestalenia, około 1 godziny.