Właściwe odżywianie ma miejsce nie tylko wtedy, gdy wiesz, co jeść, ale także kiedy jest najlepszy czas, aby to zjeść. Okazuje się, że tradycyjna filiżanka kawy rozpoczynająca dzień to prawdziwy test na pusty żołądek. A oto cała seria pokarmów, których lepiej nie jeść na pusty żołądek, jeśli nie chcesz zepsuć sobie trawienia.
Wypieki z drożdżami
Świeże bułki lub placki z ciasta drożdżowego nie są najlepszą opcją na pierwszy posiłek. Drożdże w wypiekach podrażniają ściany żołądka. Takie śniadanie może powodować zwiększone tworzenie się gazów i wzdęcia.
Kawa
Aromatyczny napój pobudza produkcję kwasu solnego, z którego powstaje sok żołądkowy. Prowadzi to do problemów takich jak niestrawność, zgaga, zespół jelita drażliwego i wrzody żołądka.
jogurt
Wszystkie fermentowane produkty mleczne są cenne ze względu na zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego, które „pracują” w jelitach. Jaki jednak sens jedzenia rano zakwasu czy kefiru, jeśli kwas solny na czczo atakuje dobre bakterie i dosłownie je niszczy?
Kefir na czczo jest możliwy tylko wtedy, gdy nie ma problemów z przewodem pokarmowym i nie ma niedoboru laktazy, w przeciwnym razie nastąpi fermentacja w jelitach. I nigdy nie używaj jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ znacznie zwiększa on kwasowość.
Alkohol
„Albo arystokraci, albo degeneraci piją z rana szampana!” – to kultowe zdanie z filmu „Diamentowa ręka”. I jest to bardzo bliskie prawdy: napoje alkoholowe na pusty żołądek nie są zalecane nikomu.
Napoje alkoholowe przyjmowane na czczo szybko przedostają się do krwioobiegu, co powoduje gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi. Gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi to poważny stres dla organizmu.
Pomarańcze
Sok pomarańczowy na śniadanie jest pyszny, ale nie zdrowy. Owoce pomarańczowe zawierają dużo kwasów owocowych, które na czczo mogą powodować zgagę i powodować wrzody żołądka. To samo dotyczy jabłek.
Banany
Nie warto zaczynać dnia od bananów ani ich jeść, gdy dokucza nam silny ból brzucha. Banany są bogate w magnez, który przyjmowany na pusty żołądek może bardziej obciążać serce.
Korzyści z przekąsek owocowych są mocno przesadzone. Są możliwe dla osób bez nadwagi i problemów żołądkowo-jelitowych. Ponieważ poziom cukru we krwi również gwałtownie wzrasta, dodatkowo aktywowany jest proces fermentacji w jelitach.