Odżywianie ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Jest 10 produktów spożywczych, które powinniśmy natychmiast wyeliminować ze stołu.
Już to wiemy: jesteśmy tym, co jemy! To nie tylko filozoficzna maksyma, to nauka: wprowadzana przez nas żywność odżywia komórki naszego organizmu, a zdrowe i prawidłowe odżywianie naszych komórek jest niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia tak długo, jak to możliwe.
Genetyka ma ogromne znaczenie, nie można temu zaprzeczyć: ale także nasza codzienna dieta ma ogromny wpływ na możliwość zachowania zdrowia lub wręcz przeciwnie, rozwinąć pewne patologie. Kiedy mówimy o chorobach dietozależnych, nie mamy na myśli tylko klasycznych chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca, cholesterol czy nadciśnienie.
Niewłaściwa dieta w dłuższej perspektywie może także sprzyjać powstawaniu różnego rodzaju nowotworów. Zdaniem ekspertów branżowych, istnieją produkty spożywcze, które należy zachęcać i inne, które należy w miarę możliwości ograniczać. Zwłaszcza 10 produktów spożywczych powinno zostać natychmiast zakazanych z naszego stołu, ponieważ są dla ciebie naprawdę złe.
Odżywianie: jeśli chcesz zachować zdrowie, natychmiast wyeliminuj te 10 produktów ze swojej diety
Nie lekceważ tego, co jesz, bo od tego, co jesz, zależy Twoje zdrowie. Za każdym razem, gdy wkładasz jedzenie lub napój do swojego ciała, w jakiś sposób je odżywiasz. A jeśli będziesz go karmić nieprawidłowo, na dłuższą metę możesz poważnie zachorować. Według ekspertów, aby zachować zdrowie, należy natychmiast wyeliminować te 10 produktów spożywczych.
- Kiełbaski: salami, kiełbasa, frankfurterki. Są to skrawki mięsa, które są łączone z różnego rodzaju konserwantami i aromatami, zagęszczaczami i skrobią modyfikowaną. Jeśli kochasz mięso, kupuj je ekologicznie i z upraw nieintensywnych.
- Pakowany chleb. Tak, oczywiście jest to bardzo wygodne, ponieważ jest już pokrojone w plasterki, ale jest to mieszanka konserwantów i skrobi modyfikowanej. Ponadto często zawiera także cukier. Lepszy jest klasyczny świeży chleb od piekarza.
- Płatki śniadaniowe: są koncentratem cukrów i maltodekstryn, konserwantów i sztucznych aromatów. Na śniadanie wolisz kromkę chleba z organicznym dżemem.
- Batony energetyczne: to samo dotyczy płatków śniadaniowych. Batony zawierają wiele konserwantów, maltodekstryn, aromatów. Są to produkty ultraprzetworzone, których należy unikać. Jako przekąskę lepiej zdecydować się na świeże owoce i suszone owoce.
- Wegańskie burgery: Nie wszystko, co wegańskie, jest automatycznie zdrowe. Wiele wegańskich burgerów zawiera wiele zdecydowanie niezdrowych składników, takich jak olej rzepakowy czy różne zagęszczacze i aromaty. Lepsze są burgery na bazie warzyw lub roślin strączkowych.
- Sery warzywne: nawet sery roślinne – bez mleka – nie zawsze są zdrowe, ponieważ wiele z nich zawiera skrobię, zagęszczacze i niezdrowe oleje. Wybieraj te z suszonymi owocami, takimi jak sery migdałowe lub z nerkowców.
- Margaryna: bardzo modny w latach 80-tych jako zamiennik masła. margaryna jest mieszanką tłuszczów nasyconych i zdecydowanie należy jej unikać.
- Gotowe sosy i pesto: są mieszanką soli i konserwantów.
- Żywność dziecięca: należy zakazać tak zwanej „żywności dla dzieci” stworzonej specjalnie do odstawiania od piersi, ponieważ prawie zawsze zawierają one dużo cukrów, które mogą powodować uzależnienie u najmłodszych.
- Gotowe posiłki: wygodne, szybkie, ale wysokokaloryczne i niezbilansowane pod względem odżywczym. Zwykle gotowe posiłki mają niską zawartość witamin i białka, ale są bardzo bogate w sól, tłuszcze nasycone i konserwanty.