Przepis na domowe ubite masło nie może być prostszy. Wystarczy kawałek masła zmiękczonego w temperaturze pokojowej i trochę mleka lub wody oraz mikser ręczny lub stojący. W ciągu zaledwie kilku minut będziesz miał pyszne i kremowe masło, które z łatwością posmarujesz każdym pieczywem.
Masło to podwaja swoją objętość podczas produkcji – dzięki temu nie tylko zjesz mniej tłuszczu, ale w efekcie zaoszczędzisz pieniądze, bo zmniejszy się Twoje spożycie masła. Chociaż powstałe masło samo w sobie jest prawie idealne, jeśli chcesz, możesz wykazać się kreatywnością i nadać mu inny smak (solą, świeżymi lub suszonymi ziołami).
Potrzebujemy
- 1/2 szklanki miękkiego, niesolonego masła
- 2 łyżki mleka lub wody
Zbliżać się
- Przygotuj wszystkie składniki.
- Gdy masło zmięknie do temperatury pokojowej, włóż je do małej miski.
- Dodaj mleko lub wodę.
- Zmieszaj mleko i miękkie masło na kremową masę. Ubijaj mikserem ręcznym na małych obrotach przez 1-2 minuty.
- Gdy masło zostanie ubite na puszystą konsystencję, zwiększ prędkość do maksymalnej i miksuj przez kolejne 2-4 minuty, aż masło stanie się jasne i kremowe.
- Ubite masło najlepiej przechowywać w lodówce; jest trwalsze od zwykłego masła. Solone masło można przechowywać w temperaturze pokojowej, ponieważ sól działa jako środek konserwujący zapobiegający jełczeniu. Ale masło pozostaje najświeższe, gdy jest schłodzone.