Znamy sposób na zaoszczędzenie na drogim maśle: Dzięki temu przepisowi zjesz o połowę mniej masła, a do tego jest zdrowsze!

Przepis na domowe ubite masło nie może być prostszy. Wystarczy kawałek masła zmiękczonego w temperaturze pokojowej i trochę mleka lub wody oraz mikser ręczny lub stojący. W ciągu zaledwie kilku minut będziesz miał pyszne i kremowe masło, które z łatwością posmarujesz każdym pieczywem.

Masło to podwaja swoją objętość podczas produkcji – dzięki temu nie tylko zjesz mniej tłuszczu, ale w efekcie zaoszczędzisz pieniądze, bo zmniejszy się Twoje spożycie masła. Chociaż powstałe masło samo w sobie jest prawie idealne, jeśli chcesz, możesz wykazać się kreatywnością i nadać mu inny smak (solą, świeżymi lub suszonymi ziołami).

Potrzebujemy

  • 1/2 szklanki miękkiego, niesolonego masła
  • 2 łyżki mleka lub wody

Zbliżać się

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. Gdy masło zmięknie do temperatury pokojowej, włóż je do małej miski.
  3. Dodaj mleko lub wodę.
  4. Zmieszaj mleko i miękkie masło na kremową masę. Ubijaj mikserem ręcznym na małych obrotach przez 1-2 minuty.
  5. Gdy masło zostanie ubite na puszystą konsystencję, zwiększ prędkość do maksymalnej i miksuj przez kolejne 2-4 minuty, aż masło stanie się jasne i kremowe.
  6. Ubite masło najlepiej przechowywać w lodówce; jest trwalsze od zwykłego masła. Solone masło można przechowywać w temperaturze pokojowej, ponieważ sól działa jako środek konserwujący zapobiegający jełczeniu. Ale masło pozostaje najświeższe, gdy jest schłodzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *